Initiatiefnemer Loes Schouten en deelnemer Jurjen van Rossum voor de monumentale boerderij aan het Overeind
Initiatiefnemer Loes Schouten en deelnemer Jurjen van Rossum voor de monumentale boerderij aan het Overeind Irene van Valen

Ons dorpje Overeind; een betere plek op een klein stukje aarde

5 juni 2020 om 09:56 Maatschappelijk

SCHALKWIJK Aan het Overeind 22 wordt binnen nu en 2026 hard gewerkt aan 'Ons dorpje Overeind'. Dat is de naam van een op te richten zelfvoorzienende woongemeenschap. Initiatiefnemer Loes Schouten en deelnemer Jurjen van Rossum maken zich sterk voor dit idee. Op het perceel van ruim 1 hectare staan nu een monumentale boerderij uit 1926 en een aantal schuren. Het plan is om er vijf woningen te bouwen, een Bed & Breakfast met zorgfunctie te openen en samen te leven met zorg voor elkaar en de natuur. Op die manier maken zij een betere plek op hun kleine stukje aarde.

Twee jaar geleden, op een vrijdag, zag Loes de boerderij aan het Overeind te koop staan. Een plan dat ze al klaar had liggen voor andere locaties, moest herschreven worden voor dit perceel. Daar besteedde ze het hele weekend aan en maakte de maandag erna een afspraak met de makelaar. Een paar dagen later deelde ze haar plan met de gemeente. ,,Zij reageerden positief en waren onder de indruk”, vertelt Loes. ,,Vooral de invulling van de Bed & Breakfast stond hen aan. Mijn wens was acht huizen te bouwen op het terrein, maar het zullen er maximaal vijf zijn.” Gesteund door de gemeente kocht Loes de boerderij.

SAMENWERKEN De droom is een dorpje te bouwen waar mensen samen leven, delen en werken. Mensen van alle leeftijden zijn welkom om hun eigen huis te bouwen en financieren. ,,Het mooiste zou zijn dat we mensen vinden die verstand hebben van zaken waar wij niets van weten. Denk aan dierverzorging, onderhoud, biodiversiteit, bouwen en architectuur.” Op www.onsdorpjeovereind.nl is een lijst te vinden met de expertises die zij zoeken. Er zijn al geïnteresseerden. Het enige dat Loes van hen vraagt is er echt voor te gaan. ,,Wij willen dat al”, zegt Loes. ,,Maar we kunnen het niet alleen. Daarom is ons motto: Samen zetten we Ons dorpje Overeind.”

RESPIJTZORG Een van de twee belangrijkste elementen in 'Ons dorpje Overeind' is de zorgfunctie die zij wil uitoefenen. Deze is voor de gemeente van belang. ,,Naast de huizen, bouwen we een Bed & Breakfast met zorgfunctie”, legt Loes uit. Aan mensen die afhankelijk zijn van de zorg van een mantelzorger, bieden zij een logeeradres, zodat de mantelzorger een week of twee op vakantie kan. Medische zorg en thuiszorg worden geregeld. Het dorpje biedt alle overige zorg. Een ander belangrijk elementen is biodiversiteit. ,,Op het dorpje willen wij de natuurlijke flora en fauna ondersteunen en zullen alleen in de natuur ingrijpen als dat noodzakelijk is”, zegt Jurjen. ,,Het zou fijn zijn als iemand met verstand van voedselbossen of permacultuur mee wil werken.”

WORKSHOPS De woongemeenschap moet het goede met elkaar voor hebben, elkaar wat gunnen en er met elkaar beter van worden. ,,We vragen iedereen die hier woont zich minimaal acht uur per week in te zetten voor het dorpje”, stelt Loes. ,,Daarnaast willen wij onderdeel van de omgeving zijn en activiteiten organiseren voor jong en oud." Denk aan natuurworkshops over voedselbossen of het bewerken van het land en workshops als houtbewerking, meubel stofferen, yoga en mindfulness.

PLANNEN Loes en Jurjen hebben al verschillende moestuinen en een kruidentuin aangelegd en er is een kippenhok. In de werkplaats werkt Jurjen aan zijn toekomstige appartement. ,,Omdat tot nu toe dingen lukken, hebben we een spandoek met ons logo in de voortuin geplaatst”, zegt Loes trots. ,,Mensen die het zien en ons spreken zijn enthousiast. Dat versterkt ons in ons plan.” Duurzaamheid is het hoogste goed voor Loes. De boerderij uit 1926 wordt duurzaam verbouwd en wordt daarmee klaargezet voor de volgende 100 jaar. Het plan is in 2026 een openingsfeest te vieren. ,,Onze wens is dat dan de vijf woningen klaar en bewoond zijn.”

MONUMENT Vanwege de monumentale status van de boerderij moet de buitenkant behouden blijven. De binnenkant wordt echter helemaal gestript. ,,We gaan van het gas af. Enkel glas wordt dubbel glas. De zolder wordt geïsoleerd en we zoeken naar mogelijkheden voor zonnepanelen. Een professioneel bureau helpt met de plannen om energieneutraal te wonen en leven.” 

INITIATIEFNEMER Loes Schouten is 57 jaar en mede-eigenaar van Salon B en B academy. Een bedrijf waar het draait om make-up, haar en fashion. Ze woonde zeventien jaar in Houten tot ze twee jaar geleden verhuisde naar het Overeind 22 in Schalkwijk. Ze houdt van mensen en heeft een klein netwerk van echt goede vrienden. ,,Men is altijd welkom. Ik vind het heerlijk als mensen zomaar het erf op komen wandelen”, zegt Loes. ,,Daarom staat het hek uitnodigend open.”

TOEKOMST Op haar vijftigste besefte Loes dat ze op de helft van haar leven was. Ze is ervan overtuigd dat ze 100 wordt. ,,Ik heb dus nog even te gaan en wil fit en vitaal oud worden”, zegt ze. ,,Ik woonde teveel op mezelf in het grote huis aan het Kantmos.” Het idee van een woongemeenschap begon zich te vormen. Ze bezocht en onderzocht verschillende woonvormen. Hoe meer ze ermee bezig was, hoe meer ze dit wilde. ,,Ik ben ervoor gegaan en schreef een plan.” Daarmee ging ze naar een paar regionale woonplaatsen, maar vond niet direct de juiste plek. ,,Als ik ergens voor ga, zal het me lukken. Niemand brengt mij er van af”, stelt Loes.

PARTICIPANT Jurjen van Rossum kent Loes al langere tijd en staat volledig achter haar droom en deelt haar visie. Hij werd de eerste deelnemer. Hij is autodidactisch meubelmaker en werkt als leraar Engels in Vleuten. Hij woonde in Utrecht. ,,Waar het voelde alsof ik op een postzegel woonde”, zegt hij. ,,Het snelle leven en het idee van steeds meer willen paste me niet meer.” Jurjen verhuisde naar Houten en werkt nu in de werkplaats bij Loes om zijn woning klaar te maken. Het idee van samen leven en iets neerzetten met zorg voor de natuur, past in zijn beeld van een goed leven. ,,Ten diepste kijken we naar wat we hier achterlaten voor onze kinderen”, stelt Jurjen. Hij wil hier een gezin stichten en vindt het leuk mee te bouwen aan een goede atmosfeer en samenwerking met gelijkgestemden.

door Irene van Valen

Loes en Jurjen zijn trots op de spandoek in de voortuin.
Jurjen in één van de ruimten waar hij te zijner tijd zal wonen.
advertentie
advertentie