Marco tekende donderdag als eerste het burgerinitiatief
Marco tekende donderdag als eerste het burgerinitiatief Agnes Krijnen

Sport, cultuur en welzijn in Houten trekken samen op tegen gemeentelijke bezuinigingen

11 april 2024 om 14:24 Maatschappelijk

HOUTEN Vanuit de cultuursector, de sport en welzijnsorganisaties is een burgerinitiatief ontstaan om bezuinigingen vanaf 2026 op het maatschappelijke vlak in Houten tegen te gaan. Vandaag is de eerste handtekening gezet in Theater Aan de Slinger. Het doel is om het onderwerp extra op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. 

door Agnes Krijnen

De gemeente Houten moet vanaf 2026 flink bezuinigen om een miljoenentekort te voorkomen. Cultuur, sport en delen van welzijnswerk behoren niet tot de wettelijke taak van de gemeente. Het is dus aan het college en de raad waar geschrapt gaat worden. Inwoners hebben inspraak, de afgelopen maanden werd in het kader van de ‘Ronde van Houten’ in de vorm van interviews op straat, een digitale enquête en in een zogenaamde Kopgroep aan inwoners gevraagd wat zij belangrijk vinden. 

Uit de online vragenlijst kwam dat deelnemers niet willen bezuinigen op sport en cultuur. In het participatielogboek van de gemeente staat daarover geschreven: ,,Veel inwoners geven aan dat er niet of beperkt bezuinigd zou moeten worden op ‘Sport’ en ‘Kunst en cultuur’ omdat deze thema’s mensen bij elkaar brengen en bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid. Dit geldt voor jonge en oudere Houtenaren.” Een aantekening daarbij is wel dat een deel van de respondenten aangeeft dat de bezoeker of gebruiker van sport- of cultuurvoorzieningen daar zelf voor moet betalen.

GROTE ZORGEN

Initiatiefnemers van het burgerinitiatief zijn Theater Aan de Slinger, vanHouten&co, de bibliotheek Lek & IJssel, Sportplatform Houten en de Houtense Cultuurtafel. De zorgen bij deze partijen zijn ondanks die uitkomst nog steeds groot. In de tekst van het burgerinitiatief staat: ,,De bezuinigingen zouden ertoe kunnen leiden dat organisaties moeten stoppen of essentiële dienstverlening moeten versoberen, wat negatieve gevolgen heeft voor de inwoners van Houten.”


De tekst van het burgerinitiatief staat prominent in de lobby van Theater Aan de Slinger - Arjen Berendsen

De initiatiefnemers noemen alle verenigingen, stichtingen en organisaties in de basisinfrastructuur het ‘fundament van de Houtense samenleving’ en het ‘cement in de maatschappij’. Het burgerinitiatief heeft dan ook als doel om de basisinfrastructuur voor inwoners van Houten overeind te houden ,,zodat er niets van waarde zo wordt afgebroken wat later erg wordt gemist en het dagelijks welbevinden ernstig gaat verstoren.”

PREVENTIE

Mocht er bezuinigd gaan worden op cultuur, sport of welzijnsverenigingen, dan zal dat op de lange termijn juist zorgkosten opleveren, zo zeggen de initiatiefnemers. ,,Met elkaar zorgen deze basisvoorzieningen voor preventie: cultureel, sociaal en sportief actief zijn heeft bewezen positieve effecten op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen. Vooral bij ouderen.”

De handtekeningenlijst ligt bij het theater, in de bibliotheek, bij vanHouten&co en in verschillende sportkantines. Iedereen kan een handtekening achterlaten tot 3 mei. Daarna wordt de totale lijst aangeboden aan de gemeenteraad.   

De tekst van het burgerinitiatief staat prominent in de lobby van Theater Aan de Slinger
advertentie
advertentie