Laat ons weer samen schommelen in Houten!

2 maart 2022 om 16:51 Lokaal Deel je nieuws

Ik woon al 10 jaar in Houten en heb als klein kind veel tijd doorgebracht in het speeltuintje achter mijn huis, en dan vooral de schommels. Samen met mijn broer heb ik vele dagen gespeeld op de schommels, dus toen ik laatst zag dat één van de twee schommels bij mij achter het huis is vervangen voor een peuterschommel speet mij dat zeer. Waarom moeten alle schommels verpest worden door een peuterschommel?

Ten eerste kunnen kinderen die al iets groter zijn, niet meer normaal samen schommelen. Hierdoor kunnen kinderen minder snel een vriendschap vormen als ze allebei willen schommelen, is het spelen in speeltuinen minder leuk én zullen kinderen minder snel naar buiten gaan.

Soms willen mensen zo graag samen schommelen dat er iemand gewoon in een peuterschommel gaat zitten, terwijl hij/zij er eigenlijk helemaal niet in past. Veel mensen komen vast te zitten in deze onhandige schommels, sommigen zelfs zo erg dat de brandweer ervoor moet komen, zoals beschreven in “Houtense jongen zit klem op de schommel”, een ander artikel van het Groentje. Dit is niet leuk voor Bram, de jongen die vast kwam te zitten en het houdt de brandweer bezig. 

Als we het eens van een andere kant bekijken, voor de kleuters zou dit toch fijn moeten zijn. Ik ben echter van mening dat dit niet het geval is, want als er wel twee normale schommels zijn moeten kinderen het zelf gaan leren en blijven ze niet afhankelijk van de begeleider die dan moet duwen. Ik weet nog heel goed de eerste keer dat ik uit mezelf kon schommelen, het was een prestatie! Kinderen die meteen zelf leren schommelen zullen dus eerder een gevoel van zelfstandigheid ervaren dan de kinderen die tot hun achtste geduwd moeten worden in een peuterschommel.

Al met al concludeer ik dat het vervangen van normale schommels voor peuterschommels negatieve gevolgen heeft op de jeugd. Kinderen kunnen minder goed vriendschappen vormen, gaan minder snel buiten schommelen, er komen mensen in vast te zitten en het maakt de kleuters voor wie die schommels zijn alleen maar minder zelfstandig. En het kost nog geld ook. Dus stop met het plaatsen van peuterschommels en begin met het herplaatsen van de oude schommels!

Hugo van Tuijl (14)

advertentie
advertentie