Het Kunsthuis zette de deuren open voor geïnteresseerden
Het Kunsthuis zette de deuren open voor geïnteresseerden David Scheers

Open dag in Kunsthuis Houten: ‘Wat te doen met de Tussenruimte’

25 november 2022 om 12:50 Kunst

HOUTEN  Afgelopen zaterdag 19 november was er een open dag in het Kunsthuis Houten. Diverse kunstobjecten waren er te bekijken en er werd een workshop gegeven door Atelier Pinto.

De diverse kunstenaars die aanwezig waren gaven uitleg en het werd een warme en gezellige middag. Wethouder Ria Frowijn (kunst & cultuur) kwam ook even geïnteresseerd een kijkje nemen.

Tegenover Theater Aan de Slinger is het Kunsthuis gevestigd. Het initiatief zit in het voormalig politiebureau en in ruil voor een bescheiden huur hebben diverse zelfstandige kunstenaars daar een eigen werkruimte.

Groepen die met elkaar samenwerken op het gebied van kunst vinden hier een eigen plek. Dat er behoefte is in Houten aan dergelijke ruimtes blijkt wel uit de vele verschillende locaties waar kunstenaars werken. Soms in leegstaande schoolgebouwen, of in leegstaande winkelpanden, maar vaak is die locatie dan tijdelijk en dan moet de kunstenaar weer op zoek naar een nieuwe ruimte. In het Kunsthuis zijn deze plekken er al sinds 2012.

PINTO De groep Atelier Pinto wordt gevormd door vier kunstenaars, waarvan Peter Dames er één is. Hij vertelt: ,,Wij zoeken verbinding met andere kunstenaars en willen met culturele activiteiten mensen bij elkaar brengen.” Pinto geeft workshops op het gebied van schilderen en tekenen voor iedereen.

Op dit moment is het thema de ‘Grijze Massa’. Op deze open dag wordt samen met de deelnemers een kunstwerk gemaakt waarbij wordt nagedacht over wat er met ons afval gebeurt als we het hebben weggegooid. Het afval is uit het zicht maar het is er nog wel. Is het in rook opgegaan? Of heeft het een andere functie gekregen? Met die overwegingen en een sausje Artificiële Intelligentie is men aan de slag gegaan en is van deze ogenschijnlijk waardeloze materialen, nieuw leven gemaakt in de vorm van een kunstwerk. Het resultaat is in september 2023 te bewonderen in het Theater Aan de Slinger.

Met deze en andere thema’s wordt nagedacht over de Tussenruimte. De Tussenruimte is geschreven met een hoofdletter omdat deze kijkt naar het gebied om ons heen. De ruimte die bestaat tussen alles wat we zien en wat we aanraken noemen we de tussenruimte. In die tussenruimte kijken we naar het klimaat en de kunst en wat die twee met elkaar te maken hebben, of waar de raakvlakken van klimaat en kunst precies liggen.

Eerder was er een soortgelijke workshop, dat een open schildermiddag is geworden met als thema ‘Blauwe Zon’. Andere workshop sessies hadden een andere focus en droegen sprekende namen als: ‘Wortels in de Tussenruimte’, of: ‘Recylcle in de Tussenruimte’.

Atelier Pinto is een groep van vier kunstenaars: Merel Dames, Peter Dames, Maaike Hoogland en Michelle Melara. Lees meer op: www.atelierpinto.nl

De bijeenkomsten Grijze Massa zijn voor alle inwoners in Houten die het leuk vinden om bezig te zijn met tekenen en schilderen, aanmelden Meedoen@atelierpinto.nl of via Facebook. Deelname is gratis. Materialen zijn aanwezig. Iedereen is van harte welkom.

Grijze massa
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie