Het programmaboekje is digitaal in te zien
Het programmaboekje is digitaal in te zien OMD Houten

Open Monumentenweekend in Houten in teken van duurzaamheid

30 augustus 2022 om 11:48 Evenementen

HOUTEN Al jaren lang wordt in het tweede weekend van september uitgebreid aandacht besteed aan het cultureel erfgoed in Nederland. Ook in de gemeente Houten is het traditie om tijdens deze landelijke Open Monumentendagen aandacht te besteden aan het rijke erfgoed binnen de gemeente. Het landelijke thema dit jaar is Duurzaamheid en juist dit thema leent zich bij uitstek om bepaalde objecten en initiatieven in het zonnetje te zetten op zaterdag 10 en/of zondag 11 september tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

Duurzaamheid is een breed begrip dat je kunt benaderen als een project met een duidelijk begin- en eindpunt en hoe eerder en sneller je het doet, hoe eerder je klaar bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goed doordachte renovatie van een monument of het treffen van verduurzamingsmaatregelen. Je kunt het echter ook zien als een proces: een denk-, werk- en leefwijze volgens bepaalde principes gericht op het duurzaam in stand houden van onze leefomgeving.

Bij de selectie van locaties en initiatieven op de Open Monumentendagen komen beide benaderingen aan bod of samen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Fort Honswijk waar historische gebouwen zorgvuldig zijn gerestaureerd om ze nog generaties lang in stand te kunnen houden en waar diverse soorten verduurzamingsmaatregelen in voorbereiding zijn om het Fort duurzaam te kunnen exploiteren. Een bezoek aan het Fort met demonstraties en exposities op beide dagen is meer dan de moeite waard. Maar wat valt te denken van een bezoek aan de pleinkerktoren op het Oude Dorp met de mogelijkheid om de toren te beklimmen en te luisteren naar orgelmuziek, of een bezoek aan de andere kerken in de dorpen, zoals de kerk in Schalkwijk met bezoek aan de grafkapel op het kerkhof. Bijzonder zullen ook zijn de verhalen over de kasteeltuinen, landgoed en musea bij een bezoek daar. Heel inspirerend kunnen ook zijn de verhalen over de eco-wijken, zoals Mandora.

Voor het Open Monumentenweekend wordt met het oog op duurzaamheid voor het eerst dit jaar geen programmagids huis-aan-huis bezorgd. Wel is een handzame folder met korte objectbeschrijvingen en een overzichtelijke kaart samengesteld. Op de kaart staat via kleurcode aangegeven of een locatie op zaterdag of zondag of op beide dagen is opengesteld. Een programmagids met veel achtergrondinformatie is wel digitaal te downloaden van de website www.houten.nl/monumentendag. Dus mocht de folder niet op de deurmat terecht zijn gekomen, dan kan de digitale gids via de gemeentelijke website worden gedownload.

Het programma is volgens de Initiatiefgroep Open Monumentendag zodanig opgezet dat er voor iedereen jong, oud, gezinnen en kinderen veel leuke en interessante dingen zijn te bewonderen en te beleven. Deelname is wel op eigen risico.

Het Open Monumentenweekend wordt officieel geopend door wethouder Wouter van den Berg op zaterdag 10 september om 13.00 uur bij de pleinkerktoren op het Oude Dorp in Houten.

advertentie
advertentie