Ufo Landinsbaan wordt Sleutelwerk
Ufo Landinsbaan wordt Sleutelwerk Martin Riebeek

Landingsbaan voor buitenaardse culturen benoemd tot sleutelwerk

16 maart 2020 om 13:44 Kunst

HOUTEN In 2020 wordt kunst in de openbare ruimte op een voetstuk geplaatst. Op initiatief van Stichting BK-informatie zijn 100 kunstwerken in de openbare ruimte benoemd tot sleutelwerken. Een van die sleutelwerken is de 'Landingsbaan voor buitenaardse culturen' in Houten.

Kunst is een vertrouwd onderdeel geworden van het straatbeeld, maar we staan er zelden echt bij stil. We lopen voorbij het standbeeld in het park of rijden langs het kunstwerk op de rotonde zonder dat we het doorhebben. Je vraagt je hooguit af: #watdoetdathier? Maar openbare kunst is overal. Ook in onze gemeente.

De sleutelwerken van BK-informatie zijn kunstwerken die artistiek, historisch, ruimtelijk of maatschappelijk van belang zijn of zijn geweest. Het zijn vertegenwoordigers van een tijdgeest; dat wil zeggen dat ze typerend zijn voor een bepaalde periode in de geschiedenis van kunst in de openbare ruimte. Of ze hebben bijgedragen aan de bewustwording rond een onderwerp en zijn opgenomen in wat we noemen 'het collectief geheugen'. Veel sleutelwerken veroorzaakten controverse, ze kennen duidelijke voor- en tegenstanders.

LANDINGSBAAN VOOR BUITENAARDSE CULTUREN In opdracht van Junior Kamer Kromme Rijn heeft Martin Riebeek de verbindingsweg in 2003 tussen de Rondweg van Houten en de Rijksweg A27 omgebouwd tot een landingsbaan voor buitenaardse wezens. Op de westelijke rotonde staat, zoals het een goed vliegveld betaamt, een controletoren. Aan de overzijde, op de oostelijke rotonde ligt een platform. Op de rotonde staat een grote 'U', want, zegt de kunstenaar, men kan een onbekende niet onfatsoenlijk behandelen. Om ongelukken te voorkomen gebruikt Riebeek een lichtsein. Violet licht geeft aan dat het te landen ruimteschip even dient te wachten. Wit licht geeft aan dat de landing kan worden ingezet.

Volgens de kunstenaar biedt hij de mensen hoop. Door de landingsbaan gaan de bewoners van Houten hopen dat hier ooit een vliegende schotel zal landen. Ettelijke jaren geleden raakte het in zwang om de loze ruimte in rotondes als podium voor kunst te gebruiken. Monumentale beelden van olifanten, abstracte vormen en gigantische steenformaties werden ter verfraaiing binnen de cirkel geplaatst. De Landingsbaan voor Buitenlandse Culturen bewijst dat het mogelijk is om deze verlaten en geïsoleerde verkeerspleinen tot meer dan een non-space te transformeren.

IN DE BUURT In de provincie Utrecht zijn nog meer sleutelwerken te vinden. Op www.sleutelwerken.nl worden alle 100 werken getoond.

Ufo Landinsbaan wordt Sleutelwerk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie