Kaj houdt van het dorpse karakter van Houten. Hier wil hij werken aan herstel.
Kaj houdt van het dorpse karakter van Houten. Hier wil hij werken aan herstel. Irene van Valen

Een hulphond biedt Kaj van Diemen nieuwe hoop

19 januari 2021 om 11:31 Mensen

HOUTEN Ruim een jaar geleden vertelde de nu 26-jarige Kaj van Diemen dat zijn droom om bij FC Utrecht te werken uit kwam. Hij wist dat ondanks niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te bereiken. Vervolgens wilde hij zichzelf voorbereiden op de marathon van Berlijn en een bezoek brengen aan zijn zus Jeske (28) op Aruba. ,,Ze werkt daar een jaar lang als zaalarts. Dat bezoek wilde ik combineren met de halve marathon op Aruba. Corona zette echter alle plannen stil”, zegt Kaj die onder andere hierdoor last kreeg van depressieve klachten. Tijdens de hulpverlening bij Altrecht bedacht hij dat een psychiatrische hulphond hem misschien goed kan helpen. Zij steunden zijn idee, maar daarmee is hij er nog niet. Wellicht kunt u van betekenis zijn?

Irene van Valen

ASSOCIATIE ,,Ik kreeg klap op klap. Want het werk bij FC Utrecht stopte, waarmee veel structuur wegviel en door de verplichte mondkapjes kreeg ik traumatische herbelevingen uit mijn ziekenhuis verleden. Dat geeft extra stress.” Met alles dat wegviel zette Kaj het fanatiek op een sporten met overbelasting tot gevolg. Hij kon door een blessure tweeëneenhalve maand niet hardlopen. ,,Dat is juist mijn grootste uitlaatklep. Hoewel het mij niet mee zat, heb ik nu nieuwe hoop. Mede door hulp en steun van Altrecht.”

HULPHOND Kaj zag eens een documentaire waarin psychiatrische hulphonden ingezet werden bij mensen met autisme en PTSS. ,,Ik bedacht dat zo’n hond mij uit woedeaanvallen en extases kan halen voordat ze goed en wel beginnen. Mijn ouders kunnen vaak pas na een aanval op me inpraten. Een hond voelt eerder aan dat het mis gaat en brengt afleiding. Dat heb ik nodig.” Altrecht bracht Kaj in contact met Stichting Vom Falorie, een organisatie die werkt met psychiatrische hulphonden.

TRAINING Kaj kreeg een intake bij Vom Falorie en weet dat zijn hond is geboren. Als corona niet teveel tegenwerkt zal de hond van Zweden naar Duitsland worden gebracht, waar hij met twee andere honden opgeleid wordt tot psychiatrische hulphond. In de laatste anderhalve maand wordt gekeken welke hond het meest geschikt is voor Kaj. ,,Hij wordt dan opgeleid om onder andere met mij te hardlopen en fietsen, dat hij links van me moet lopen en in een winkel achter met staat. Dan wordt ook zijn naam bekend gemaakt. Ik hoop de hond, een labrador, in die laatste anderhalve maand te ontmoeten. Als alles meezit en ik krijg het benodigde bedrag bij elkaar, heb ik in september mijn eigen hulphond. Deze zal me afleiden bij overheersende chaos in mijn hoofd en de aandacht terugbrengen op mijzelf, in plaats van op de prikkels om hem heen.” Dit idee vult Kaj met hernieuwd vertrouwen op een betere toekomst.

ZELFSTANDIGHEID Kaj hoopt met hulp van een hond te werken aan zelfstandig wonen. Hij woonde al twee jaar op zichzelf, maar ontwikkelde door het wegvallen van alle vastigheid een dwangstoornis die naast depressieklachten het zelfstandig wonen onmogelijk maakte. Hij woont nu weer bij zijn ouders. ,,We kennen allemaal de blindengeleidehonden en honden die helpen bij de algemene dagelijkse handelingen, maar een psychiatrische hulphond is vrij onbekend”, zegt Kaj. ,,Omdat deze hulphond zijn succes nog onvoldoende heeft bewezen, wordt hij niet vergoed door de gemeente of zorgverzekeraar. Daarom doe ik een beroep op inwoners van Houten. Een hulphond kost €15.000, daarvan hebben we nog bijna €4000,- nodig.

DONEERPAGINA Samen met zijn broer Pepijn (30) maakte Kaj een donatiepagina aan: https://www.gofundme.com/f/een-therapiehond-voor-kaj U leest daar meer over Kaj en NAH. Het aanmaken van deze pagina versterkte de band tussen de broers. ,,Waar wij eerst vooral praatten over luchtige onderwerpen, want de NAH was er toch wel, ben ik meer in de situatie van Kaj gaan zitten. Het was daarnaast een manier om te laten zien dat ik hem steun en wil doen wat nodig is”, zegt Pepijn. Kaj ervaart dat dingen nu gemakkelijker bespreekbaar zijn. ,,Ik ben trots op de manier waarop Pepijn de pagina schreef. Ondanks zijn opleiding in de geneeskunde, weet hij dure woorden te vermijden.” De vader van Kaj zegt: ,,Hoewel Kaj moeite kan hebben met alledaagse dingen als een boodschappenlijst maken, nam hij volledig de regie en alle initiatief wat betreft een hulphond. Wij hoefden niet te helpen.”

advertentie
advertentie