Peter Koch (links) reikt het eerste boek uit aan Herman Geerdes (rechts)
Peter Koch (links) reikt het eerste boek uit aan Herman Geerdes (rechts) Foto: Frank Magdelyns

50 jaar Houtense tekeningen

11 juli 2020 om 19:09 Historie

'T GOY Voor het eerst in jaren is er een boek met historische inslag over Houten verschenen. Voormalig wethouder Herman Geerdes nam zaterdag 11 juli het eerste exemplaar in ontvangst.


Het boek heet ‘Kijken naar Houten, 50 jaar tekeningen van Peter Koch’ en bevat 156 tekeningen uit Houten. De tekeningen betreffen dorpsgezichten, boerderijen en andere gebouwen. Later zijn ook kunstwerken en bruggen op papier vastgelegd. Daarnaast toont het boek reconstructies van o.a. kasteel Ten Goye, de Romeinse Villa op de Burgemeester Wallerweg en de bewoning in de Midden-IJzertijd in Castellum.

Geerdes die ook het voorwoord schreef, zegt dat het boek laat zien hoe mooi Houten is en hoe rijk en veelzijdig ons erfgoed. ,,Kenmerkend is het oog voor detail, waarmee Peter objecten pakkend weet op te tekenen. Het boek laat op een beeldende manier zien dat Houten altijd in ontwikkeling is geweest. Peter draagt met zijn boek bij aan het bewaren van onze geschiedenis en de mooie verhalen die daar bijhoren. Hij draagt zo bij aan de identiteit van onze inwoners.” Tijdens een samenkomst op landgoed Wickenburgh kreeg Geerdes zaterdag het eerste exemplaar overhandigd.

De tekeningen zijn de afgelopen decennia deels verschenen op kalenders van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek, de Rabobank, de gemeente Houten en de R.K. Parochie Houten. Daarnaast verschenen ze op tentoonstellingen of op wijn- en bieretiketten van Houtense ondernemers. Het boek toont ook tekeningen die nog nooit zijn gepubliceerd. Koch zegt dat hij regelmatig erop uittrok om een situatie of gebouw vast te leggen waarvan bekend was dat deze zou veranderen of verdwijnen. De laatste keer dat dit gebeurde was in december 2019 met het huis Torenzicht aan de Prins Bernardweg.

De tekeningen zijn voorzien van teksten door Frank Magdelyns, tevens schrijver van geschiedenisonderwerpen in deze krant. De redactie van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek heeft de inhoud van het boek beoordeeld, waarna het is uitgebracht onder de vlag van deze vereniging. Het boek kost € 19,50 en is te bestellen op www.kijkennaarhouten.nl of verkrijgbaar in de boekhandel bij De Kler op Het Rond en in The Read Shop in het Oude Dorp of Castellum.


advertentie
advertentie