Meester Hein bij de ingang van De Vlinder
Meester Hein bij de ingang van De Vlinder Frank Magdelyns

Houten Toen: Het levenswerk van Meester Hein

4 maart 2020 om 07:30 Historie

HOUTEN Afgelopen zomer nam Hein van den Hoogen afscheid als directeur van basisschool De Vlinder. Dit jaar bouwt hij af op een school in Odijk. Hij kijkt terug op een zware maar leuke baan, waarbij hij zijn levenswerk op basisschool De Vlinder realiseerde.
 

Frank Magdelyns


,,Het was flink aanpoten, maar als het je ligt is leraar zijn de mooiste baan die er is", zegt Hein van den Hoogen, die vooral bekend staat onder de naam 'meester Hein'. Vol enthousiasme vertelt hij over zijn vak. ,,Als je ziet dat het lukt om kinderen iets bij te brengen, wat in eerste instantie niet lijkt te lukken, dan is dat het mooiste wat er is. Je betekent iets voor de ontwikkeling van het kind. Bovendien leer je zelf het meeste als je iets mag uitleggen. Als je iets niet 100% snapt, dan hebben kinderen je meteen door."

Van den Hoogen was naast leraar vooral directeur. Hij trad daarmee in de voetsporen van familieleden, die in zowel Schalkwijk als 't Goy schooldirecteur waren.  ,,Ik werkte al 14 jaar bij de Familieschool en was toe aan iets anders. Met de bouw van Houten-Zuid zag ik kans om mijn droom te realiseren; directeur worden van een OGO-school. Dat is een school met een onderwijsmethode waar kinderen leren door spel en onderzoek, en waarbij ze worden gestimuleerd hun volledige persoonlijkheid te ontwikkelen." Zelf vond meester Hein zijn lagere schoolperiode in Culemborg maar saai. ,,Ik wilde praktisch bezig zijn, het liefst buiten zijn en dingen ontdekken.

Ontwikkelingsgericht onderwijs sloot aan bij zijn wens om school voor kinderen leuker te maken. Maar voordat die school er stond, moest er nog veel gebeuren. Zo zou de school maar liefst 5 keer in 6 jaar tijd verhuizen, voordat er een definitief gebouw was.

DE START ,,In augustus 1997 startte ik als kersverse directeur vanuit een woning aan de Loerikseweg met de voorbereiding van de nieuwe school. We begonnen een half jaar later met lesgeven in een noodgebouw aan de Binnentuin, waar zowel de Fontein (christelijk onderwijs), de Ridderspoor (openbaar onderwijs) als de Vlinder (katholiek onderwijs) waren ondergebracht." Meester Hein weet nog goed hoe hij begon met een team van vier personen. ,,Twee collega's waren mij gevolgd vanaf de Familieschool en ik gaf zelf ook drie dagen in de week les. Het was een mooie tijd en we moesten soms improviseren. Zo herinner ik me dat ik les gaf, terwijl er buiten een dieselaggregaat aan het draaien was om water weg te pompen. Overal om ons heen werd gebouwd."

AAN HET KORTSTE EIND TREKKEN Waar de drie eerste schoolgebouwen van Houten-Zuidoost zouden komen, werd bepaald tussen de drie directeuren door lucifers te trekken. Meester Hein trok de kortste lucifer en mocht als laatste kiezen. De directeur van de openbare school koos voor het gebouw dat als eerste opgeleverd zou worden in de wijk het Land. De directeur van de Fontein koos voor het gebouw dat daarna werd opgeleverd in de wijk de Mossen. Tot vreugde van meester Hein kreeg hij de school in de toekomstige wijk Hofstad III. ,,Dat vond ik prima want het was een centrale locatie. Alleen wisten we dat de nieuwbouw lang zou duren."

SCHOOLVERHUIZINGEN In 1999 verhuisden alle drie de scholen naar het nieuwe gebouw van de Ridderspoor. Een jaar later vertrok de Fontein naar een nieuw eigen gebouw. Door de snelle groei van Houten-Zuid had de Ridderspoor ruimte nodig en het bovenbouwgedeelte van De Vlinder verhuisde met de Fontein mee, terwijl de onderbouw op de Ridderspoor achterbleef. Om toch een eigen school te krijgen, verscheen in 2001 een noodgebouw met 13 lokalen langs de Hoogdijk.

,,Het was goed een eigen locatie te hebben, maar er was wel van alles mis aan het noodlokaal. Enkele jaren later stond het in de weg voor de aanleg van de Oosterlaakplas en verhuisden we naar een nieuw noodgebouw aan de andere kant van de Hoogdijk. Op het moment dat het definitieve gebouw van de Vlinder gereed was, bleek deze met 16 klassen alweer te klein." Hierop kreeg De Vlinder schoolwoningen toegewezen op honderden meters afstand in de wijk De Mossen; dus ook nog een dislocatie met alle verhuizingen van dien.

De Vlinder bleef maar groeien. ,,Rond 2008 telde de school 640 leerlingen en bestond het schoolteam uit 45 medewerkers", constateert Van den Hoogen. Hij legt uit dat in Houten-Zuid uiteindelijk 60% van de kinderen naar een katholieke school ging. Aan de westkant van de spoorlijn puilde de katholieke basisschool De Stek ook uit. ,,We konden niet meer groeien en besloten werd om de Aventurijn in de wijk De Grassen in te richten."

AANPOTEN Meester Hein was elke ochtend om 7 uur op school te vinden en deed om 5 uur 's middags de deur dicht. ,,Het was best pittig en er was altijd wat. Ik sprak met de gemeente over de nieuwbouw en verhuizingen, ik had beoordelingsgesprekken en we regelden zelfs het verkeer. Een paar keer maakte ik mee dat een collega uit het lerarenteam overleed. Maar dankzij mijn vrouw die ik op de PABO heb ontmoet kon ik het volhouden." 's Avonds stopte het niet en was hij bezig met de voorbereiding van de les, vergaderingen of waren er tienminutengesprekken.
 
Wanneer je aan meester Hein vraagt waar hij nu het liefst in lesgeeft is dat: gym, rekenen en geschiedenis en dan in die volgorde. Kinderen zijn wel drukker geworden vindt meester Hein. ,,Er zijn meer computers en er komt zoveel op kinderen af. Maar dat is niet meer terug te draaien. Ze moeten ook veel, zoals muziekles, zwemles en sociale vaardigheidstraining volgen. Kinderen zijn tegenwoordig ook heel druk. Ik vind dat kinderen juist buiten moeten kunnen spelen."

Ondertussen is meester Hein nog vier dagen in de week in Odijk op een school te vinden. Daar is hij aan het afbouwen. Nu heeft hij meer tijd voor zijn vrijetijdsbestedingen. Hij werkt mee aan een film over de Tweede Wereldoorlog in Schalkwijk en in Houten heeft hij de volleybaltraining voor kinderen weer opgepakt.

TIJDLIJN
Augustus 1997 – Voorbereiding nieuwe school in woning Loerikseweg
1998 – Noodlokalen op de Binnentuin met 3 scholen
1999 – Oplevering Ridderspoor, verhuizing met 3 scholen naar nieuw gebouw
2000 – Oplevering Fontein, verhuizing bovenbouw naar Fontein
2001 – Bouw noodlokalen Hoogdijk
Najaar 2002 – Start bouw definitief schoolgebouw De Vlinder
21 februari 2003 – Eerste steen definitief schoolgebouw De Vlinder
2003 – Verhuizing naar nieuwe noodlokalen andere zijde Hoogdijk
2004 / 2005 – Definitief schoolgebouw De Vlinder in gebruik


 

De noodlokalen van De Vlinder in mei 2002
advertentie
advertentie