Afbeelding
Margreet van Doorn

'Daar is Truus', een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog

26 maart 2020 om 07:28 Historie

HOUTEN  Er zijn al veel boeken en verhalen van de Tweede Wereldoorlog. Maar er zijn nog steeds verhalen niet verteld. In het zojuist verschenen boek 'Daar is Truus' leest u het verhaal van Truus die samen met haar zusjes een tocht afleggen om aan eten te komen.
In de herfst van 1944 is er een groot tekort aan voedsel in de grote steden in het westen van ons land. Ouders sturen hun kinderen vanuit de stad voor een aantal weken naar het noorden, naar de boeren, want daar is nog eten genoeg.
Op een dag in september wordt er bij het Utrechtse gezin Van der Kroef een brief bezorgd. Het is een brief van Vroni, de vrouw van Thijs Hof, waar twee dochters uit het gezin in de zomer hebben gelogeerd om aan te sterken. Vroni schrijft dat ze zwanger is van haar tweede kind en van de huisarts rust moet nemen. Ze vraagt of een van de dochters van Van der Kroef haar een paar weken kan komen helpen in het huishouden.
Truus van der Kroef wordt naar Steenwijkerwold gestuurd om voor het gezin van Vroni te zorgen. Wanneer ze na een aantal maanden weer naar huis kan, wil ze maar een ding: zoveel mogelijk zusjes mee terug nemen naar het noorden, waar de omstandigheden beter zijn. Het is het begin van een barre tocht.

Een verhaal om door te geven aan volgende generaties. Het verhaal is geschreven door Margreet van Doorn. Het boek 'Daar is Truus' is verkrijgbaar bij boekhandel de Kler in Houten.

Afbeelding
advertentie
advertentie