John en Willeke Bruins van De Beren openden vandaag hun restaurant
John en Willeke Bruins van De Beren openden vandaag hun restaurant Houtens Nieuws

Houtense horeca uit het veld geslagen: ‘We weten het echt niet meer. De puf is eruit.’

Corona

HOUTEN Horecaondernemers in Houten voelen zich murw geslagen door de maatregelen aangekondigd tijdens de persconferentie van vrijdag 14 januari. De versoepelingen voor winkels, kappers en sportscholen zijn goed nieuws, maar wederom moet de horeca dicht blijven. Uit protest zijn enkele horeca ondernemers zaterdag open.

door Claudia Verbree

John Bruins van Restaurant De Beren opende tussen 11.00 en 15.00 uur de deuren uit protest tegen de maatregelen. In november 2019 heeft hij het bestaande restaurant overgenomen en veel geld geïnvesteerd in een verbouwing. ,,Al onze spaarcenten zitten erin”, vertelt John. Gezien de recente start van het bedrijf krijgen ze nauwelijks financiële steun vanuit de overheid. Afgelopen jaar is het restaurant welgeteld 20 weken open geweest. ,,Dat is niet voldoende om de kosten te betalen.”

Wat het meest zeer doet aan de uitspraken op de persconferenties is de negatieve houding ten opzichte van de horeca. John: ,,Het is gebleken dat in de horeca weinig besmettingen voordoen. Je kunt afstand houden. Veel horecaondernemers hebben hun zaak erop ingericht. Als ik kijk naar de winkels om me heen waar mensen letterlijk op een kluitje in de rij staan om binnen te komen, is het niet meer uit te leggen.” John hoopt met zijn protest een vuist te maken. Hij is er klaar mee.

LAATSTE DRUPPEL Restaurant MIRO in Houten zit in hetzelfde schuitje als De Beren. Ook zij bestaan niet lang genoeg voor financiële steun vanuit de overheid. Om medewerkers aan het werk te houden, zetten ze in op afhaalmaaltijden, maar dat is niet voldoende om de maandelijkse kosten op te brengen. Mirjam de Jong staat samen met haar man Ron aan het roer. ,,Deze lockdown voelt als een laatste druppel. We zijn boos en teleurgesteld. We probeerden iedere keer weer creatief om te gaan met de regels en te kijken naar wat wel kan, maar dat is even op. We weten het echt niet meer. De puf is eruit.”


Ron Grillet en Miriam de Jong van Restaurant Miro - Miro

Tante Truus Pannenkoeken sloot aan bij het protest. Zij openen vanaf 11.00 uur hun deuren zaterdag 15 januari. In navolging van veel andere horecaondernemers in de regio. Mariska Thijsebaard startte in 2016 haar restaurant in winkelcentrum Castellum. Al eerder uitte ze haar ongeloof over de corona maatregelen die veel ondernemers treffen. ,,Toen de derde lockdown werd aangekondigd voelde ik me teneer geslagen. Verdriet, wanhoop en razernij. Ik zie een groot deel van mijn jaarinkomen in rook opgaan en ik weet dat ik niet de enige ben. Met mij zijn er miljoenen ondernemers die hard getroffen zijn.”

Of er meer horeca ondernemers uit Houten aansloten bij het protest is onbekend. Mariska van Tante Truus Pannenkoeken en John van Restaurant De Beren hopen beide van wel. Om gezamenlijk een vuist te maken. Op 25 Januari om 19:00 uur wordt de volgende persconferentie over het coronavirus verwacht.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie