Burgemeester Gilbert Isabella
Burgemeester Gilbert Isabella Annette Stolk

Burgemeester Isabella toont begrip, maar handhaaft coronaregels

Corona

HOUTEN Op de persconferentie van vrijdagavond kondigden premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers versoepelingen aan van de coronaregels. Vanaf zaterdagochtend mogen niet-essentiële winkels, niet-medische contactberoepen, mbo’s, hbo’s en universiteiten weer open. Ook mag er weer binnen en buiten worden gesport. De horeca en de culturele sector blijven echter gesloten.

door Annette Stolk

Dat de horeca niet open mag zorgt voor veel frustraties bij horecaondernemers. In enkele plaatsen in het land is al aangekondigd dat sommige horecaondernemers hun zaak toch zullen openen. Ook in Houten klinken dergelijke geluiden door. Burgemeester Gilbert Isabella toont begrip voor hun situatie, maar zegt desgevraagd dat hij de regels zoals die in Den Haag zijn vastgesteld zal handhaven.

REK ERUIT Burgemeester Isabella: ,,We merken dat de rek in de samenleving eruit is. We zijn van mening dat we breder moeten kijken dan alleen de zorg en het onderwijs. De maatschappelijke effecten voor de winkeliers, de horeca, de evenementenbranche zouden ook moeten meewegen.” Isabella stelde afgelopen week samen met zijn collega uit Oudewater, Danny de Vries, een brief op over dit onderwerp. Dit leidde tot een gezamenlijke oproep van het veiligheidsoverleg regio Utrecht om bij het nieuwe kabinet expliciet aandacht te vragen voor ondernemers in de retail, de horeca, sport en cultuur.

PIJN EN TELEURSTELLING Isabella: ,,Ik zag tijdens de persconferentie van vrijdagavond wel een wijziging. Er is terecht grote zorg over de oplopende besmettingscijfers, maar nadrukkelijk is benoemd om over tien dagen te kijken naar die sectoren die nog steeds in lockdown moeten blijven. Ik voel de teleurstelling en de pijn van onze horecaondernemers, de cultuur -en evenementensector. Ik heb alle begrip voor de frustraties die leven binnen deze sectoren, maar ik heb het kabinet gelukkig ook horen zeggen dat er over tien dagen een nieuwe weging is. Als het ventiel maar mondjesmaat open kan is het belangrijk dat het kabinet perspectief laat zien. Wanneer kom je als kabinet met een volgende stap en op basis waarvan wordt die beslissing genomen.“

NAAST ELKAAR Afgelopen week heeft Isabella, samen met wethouder Bos (economische zaken) gesproken met voorzitters en bestuursleden van alle winkeliersverenigingen van Houten en de kleine kernen. In dat gesprek werd het de burgemeester duidelijk dat bij veel ondernemers het water tot aan de lippen staat. Ook bleek dat de steunmaatregelen onvoldoende zijn. Isabella: ,,Ik heb in deze gesprekken heel erg benadrukt dat het belangrijk is dat we naast elkaar blijven staan. Dat we moeten blijven zoeken naar verbindingen en niet tegenover elkaar moeten komen te staan. Gelukkig werd deze mening breed gedeeld. Ik heb de ondernemers opgeroepen creatief te blijven denken en samen met ons te kijken naar wat we lokaal kunnen regelen.”

HANDHAVEN Een burgemeester is het verlengstuk van ons democratisch rechtstelsel. Isabella: ,,Ik heb in de gesprekken ook heel duidelijk gezegd dat dit betekent dat ik een kabinetsbesluit zal handhaven. Dit betekent dus ook dat als we zaterdag dingen zien die in strijd zijn met de regels die op de persconferentie zijn afgekondigd ik zal handhaven. We hebben een regionaal handhavingskader dat prima aansluit bij de Houtense situatie. Dit gebeurt in een oplopende opschaling. Als we zaken waarnemen die niet kloppen zal de eigenaar eerst worden aangesproken en erop gewezen worden dat wat hij doet niet is toegestaan met het verzoek daarmee te stoppen. Bij een tweede waarneming van een overtreding volgt er een officiële waarschuwing, de derde stap is het uitdelen van een boete en tenslotte zou het kunnen zijn dat ik als burgemeester een pand sluit.”

OPROEP Wat Isabella betreft moet in de komende tien dagen blijken dat de mensen zich aan deze maatregelen kunnen en willen houden. Hij doet een dringende oproep aan de winkeliers om de ruimte die ze nu krijgen op een verantwoorde manier te benutten. ,,Als we de komende tien dagen laten zien dat we de versoepelingen aankunnen en de basisregels in acht nemen dan biedt dat mogelijkheden voor die sectoren die nog niet open zijn. En dat gunnen we ze allemaal. We moeten het samen doen!”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie