Infographic van alle nieuwe maatregelen
Infographic van alle nieuwe maatregelen Rijksoverheid

Winkels, sportclubs en kappers mogen zaterdag weer open, horeca blijft dicht

Corona

HOUTEN Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers op zaterdag 15 januari weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Door de stijging van het aantal besmettingen blijven horeca, concertzalen, bioscopen en musea nog gesloten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Het fysieke onderwijs in het MBO en HBO is weer toegestaan. Sporten en kunst- en cultuurbeoefening zoals muziek, toneel en dans mag binnen en buiten. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten. De winkels mogen open tot 17.00 uur, essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen mogen tot 20.00 uur open. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur.

MONDKAPJES Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. Ga voor alle informatie over de uitbreiding van de mondkapjesplicht en het -advies naar www.rijksoverheid.nl/mondkapje.

QUARANTAINE Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt. Lees meer over In quarantaine of in isolatie door corona en testadvies.

OVERIGE MAATREGELEN Met de recordhoogtes besmettingen van de omikronvariant dreigt nog steeds overbelasting van de zorg. Daarnaast leiden het grote aantal besmettingen én de quarantaineregels tot uitval van personeel. Dat kan tot grote problemen leiden. Daarom blijft 1,5 meter afstand het advies en mogen thuis niet meer dan vier personen vanaf 13 jaar op bezoek, datzelfde geldt voor samenzijn buiten. Ook is het advies maximaal één bezoek per dag te brengen. Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Een overzicht van alle regels en voorwaarden en de antwoorden op veelgestelde vragen staan op www.rijksoverheid.nl/corona..

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie