De slapstick optredens van Häppy Hour in Theater Aan de Slinger kunnen de komende twee weken niet doorgaan wegens de aanvullende coronamaatregelen.
De slapstick optredens van Häppy Hour in Theater Aan de Slinger kunnen de komende twee weken niet doorgaan wegens de aanvullende coronamaatregelen. Aan de Slinger

Nieuwe regels lastig te interpreteren voor Theater Aan de Slinger

3 november 2020 om 21:03 Corona

HOUTEN De theaters sluiten vanaf morgen weer twee weken de deuren. Dat is een van de aanvullende maatregelen die premier Rutte vanavond aankondigde. Een bittere pil om te slikken voor Theater Aan de Slinger in Houten. Volgens directeur Arjen Berendse is het extra lastig omdat het om een multifunctioneel gebouw gaat. 

door Agnes Corbeij

Financieel heeft sluiting voor het theater zelf niet veel gevolgen. Berendse: ,,De manier waarop we de afgelopen weken open waren kostte ons alleen maar geld. Halfvolle film- en theaterzalen, geen verhuur, geen horeca, we draaien continu verlies. Dicht zijn is in feite goedkoper. Maar voor bijvoorbeeld de freelance technicus betekent sluiting wel weer het wegvallen van zijn salaris.”

SLAPSTICK Ook voor theaterproducenten levert dit grote problemen op. ,,We hadden net acht slapstick voorstellingen van een theater in Haarlem overgenomen omdat zij dicht waren. We hadden de voorstellingen in tweeën geknipt, waardoor we het publiek dat al kaarten had in 15 keer toe konden laten. Dat was een giga operatie. We hebben vijf voorstellingen gehad en morgenavond doen we er nog een, voor 22.00 uur. De rest zal afgezegd of verplaatst moeten worden.”

Verplaatsen is natuurlijk lastig. ,,De grote angst zit erin, wat gebeurt er over twee weken. Mogen we dan weer open of niet? Het is de onzekerheid die het heel moeilijk en ook vermoeiend maakt.” Steeds moet er weer overlegd of geschakeld worden. De komende dagen zal Berendse in elk geval weer veel mensen moeten teleurstellen. 

VERGELIJKEN Begrip voor de maatregelen heeft Berendse enerzijds wel. ,,Ik zie ook dat het personeel in het ziekenhuis ontzettend hard werkt. Ik wil dat ook niet. Maar mijn eerste reactie, in de emotie, is toch dat ik vergelijkingen ga maken. Waarom kan de IKEA open zijn, waar mensen over de hoofden lopen soms, en moeten wij dicht? Bij ons is iedere avond bijna een militaire operatie, waarbij ik me afvraag wat er mis kan gaan.” 

De uitwerking van de maatregelen is voor het theater vooral lastig omdat het een multifunctioneel gebouw is. Het wordt niet alleen als theater en bioscoop gebruikt, maar ook voor zaalverhuur, muziekles en er worden 15 leslokalen gebruikt voor de leerlingen van College de Heemlanden dat ernaast zit. ,,Als wij precies de regels zouden volgen en helemaal dicht zouden gaan, zou College de Heemlanden een groot probleem hebben. Daarom moeten we daarvoor weer vrijstelling regelen. De regels passen nooit precies. Dat is het meest vermoeiend.”

OPEN ALS HET KAN Aan het begin van de eerste lock down luidde het theater de noodklok. Er kwam financiële hulp voor de korte termijn, dus het theater ging niet failliet. Toen de versoepelingen bekend gemaakt werden in mei, noemde Berendse dat een schijnoplossing. Hij wist toen al dat dat financieel niks zou opleveren. Toch zei hij toen, en nu weer: ,,Als we open kunnen zijn, doen we dat. Mensen hebben er behoefte aan.” 

Berendse is dan ook blij dat het project De Vlinder precies afgerond is. Project de Vlinder is een danstheatervoorstelling geïnspireerd op de stedenbouwkundige vlindervorm van Houten, waarbij veel maatschappelijke organisaties uit Houten samenwerkten. ,,Daar is anderhalf jaar aan gewerkt en gerepeteerd. Het is een opluchting dat dit door kon gaan.” 

advertentie
advertentie