,,We moeten ervoor zorgen dat er eerder madeliefjes uit het potje groeien dan dat de school weer open gaat.
,,We moeten ervoor zorgen dat er eerder madeliefjes uit het potje groeien dan dat de school weer open gaat." Lineke van Oort

BLOG Thuis werken in tijden van corona (dag 4 en 5)

Column Corona in Kromme Rijnstreek

,,Zorg voor dagritme én afwisseling. Kinderen die zich niet vervelen zijn gezelliger en luisteren beter. Zorg daarom voor beweeg-, rust-, leer en beeldschermmomenten." Zelfs de GGD komt nu met tips om het thuiswerktijdperk met kinderen te overleven. En dat is goed. Het dagritme begint namelijk trekjes te krijgen van een slepende tango.

De eerste dagen waren de leermomenten nog talrijk, want de motivatie was optimaal. Wat is er als je thuis bent nu leuker dan schooltje spelen maar dan écht? Inmiddels begint de balans leer-/beeldschermmomenten gevaarlijk door te slaan naar rechts. Als je eenmaal doorhebt dat echt schooltje spelen ook écht schooltje spelen is, raakt de lol er namelijk snel van af. Zeker als blijkt dat vaderjuf en moederjuf veel meer in je persoonlijke sfeer komen bij matig presteren dan je echte juf.

Maar ik geef ook toe dat de huiswerkbegeleiding in de loop van de week verslapt. Je wilt ten slotte nu eindelijk zelf ook wel eens lekker kunnen doorwerken. Hallo beeldschermmomenten!

CHALLENGE Dan gaan we maar voor de afwisseling. Een alternatieve biologieles bijvoorbeeld. Wat raadt de GGD in dezen aan? ,,Je kunt bijvoorbeeld de natuur intrekken met je verrekijker, loep, planten- en dierengids."

Tsja, dat kan. Maar dan zonder boswachter Papa, want die moet nog twee artikelen schrijven.

Jammer van de tip. Next.

,,Een challenge, een challenge!", roept de jongste telg. En dat is natuurlijk altijd een goed idee, want een garantie voor langdurige motivatie. Na wat ouderlijk gedimdam over wat we dan kunnen doen, biedt een korte gang naar de Hema (ja, ja 3,5 meter afstand van alles en iedereen) uitkomst: Oopsie Daisy. Oopsie wat? Daisy dus, in goed Nederlands: een madeliefje. Het gaat hier een schattig klein potje waarin je zaadjes van een madeliefje kunt planten die je iedere dag trouw water moet geven. De challenge die we nu aangaan, luidt als volgt: we moeten ervoor zorgen dat er eerder madeliefjes uit het potje groeien dan dat de school weer open gaat. Fantastisch concept! Na het zaaien en bewateren hoef je namelijk niks meer te doen. En dat betekent: meer beeldschermwerk! Voor de biologiestudent in spe én boswachter Papa.

KINDERWACHT Ook de 46-jarige Martine en haar partner proberen met afwisseling en alternatieve lessen hun thuiswerkarrest met twee jonge kinderen door te komen: ,,We werken om beurten boven. Degene die beneden zit, heeft de kinderwacht. Het is leuk, maar ook best pittig om thuiswerken te combineren met twee huiswerkmakende kinderen. Concentreren is soms lastig. Maar misschien was het ook niet slim om meteen te gaan experimenteren met de extra's die worden aangeboden op Facebook en YouTube. Een muziekles om 9 uur, bewegingstussendoortje om 12 uur en een tekenles met zelfportret om 14 uur. Ach, je probeert eens wat."

STUDIEDAG En terwijl we allemaal van alles probeerden, is de eerste week voorbij gevlogen. Vrijdag roepen we namelijk uit tot studiedag. Dus een dagje eerder weekend voor de jeugd, terwijl de thuiswerkers nog even lekker meters kunnen maken. We hebben het verdiend!

DEEL JE ERVARINGEN Nu een groot deel van Nederland noodgedwongen thuis aan de slag moet voor de baas, zijn wij benieuwd naar die problemen. Waar loop je tegenaan? Wat voor bijzondere dingen heb je al meegemaakt? Hoe los je problemen op en zijn er ook onoverkomelijke problemen?

Daarnaast horen wij ook graag over andere ervaringen met thuis werken: Waarom is het juist wél prima te doen of zelfs ideaal? Heb je iets leuks meegemaakt tijdens het thuis werken? Laat het ons weten op houtensnieuws@bdu.nl. In woord, maar ook in beeld! Je verhalen en foto's zijn meer dan welkom. De leukste laten we (desgewenst anoniem) terugkomen in dit blog.

Werk ze!

Louis van Oort

Afbeelding
advertentie