Tijm Corporaal
Tijm Corporaal GroenLinks

Houten natuurlijk vooruit!

2 oktober 2019 om 06:25 Lokaal/Column

Het groen in onze gemeente koesteren en verbeteren zodat Houtenaren ervan kunnen genieten en zodat tegelijkertijd de biodiversiteit wordt vergroot. Dat is een van de ambities van het collegeprogramma 2018-2022 van onze gemeente.

GroenLinks zit in het college, en is blij dat mede door onze inbreng biodiversiteit zo nadrukkelijk op de agenda staat. Ik zie dat het werkt. De gemeente Houten wordt biodiverser!

Het college heeft nieuwe manieren van ecologisch bermbeheer ingevoerd. Er zijn bloemen- en kruidenrijke randen aangelegd op verschillende plaatsen langs de rondweg (o.a. op de middenberm bij afslag Oude Dorp). Ook verandert het maaibeheer. Door niet te snel en niet alles tegelijkertijd te maaien is de overlevingskans van kleine zoogdieren, vogels, kikkers en insecten groter. En die insecten, die zijn weer goed voor de bestuiving van fruitbomen en bloemen.

Onze nieuwe aanpak blijft niet onopgemerkt. Op 20 augustus plaatste onze wethouder Hilde de Groot een vrolijk bericht op Facebook: Houten is bijgeschreven in het register van bijvriendelijke gemeenten. Slechts ongeveer één op de vijf gemeenten in Nederland heeft die status.

Begin september werd Houten genomineerd voor de natuurprijs Groene Kroon. Wij waren één van de drie finalisten met onze 'Industriële Bloemenweide': in de gehele bebouwde kom van Houten legt de gemeente bloemenweides aan met daarin insectenhotels. Hier kunnen de insecten naar zich naar hartelust voeden en zich voortplanten. U kunt zo'n bloemenweide bewonderen bij de Waterveste. Wandel er eens heen of neem een virtueel kijkje op YouTube (zoekterm: bloemenweide Houten).

Houten won de prijs nét niet. Maar wij zijn heel tevreden over de stappen die Houten zet. En als flora en fauna konden praten....

Tijm Corporaal,
Fractievoorzitter GroenLinks Houten,
corporaal@groenlinks.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie