Romeinse wachttoren bij Fort bij Vechten.
Romeinse wachttoren bij Fort bij Vechten. Free-Photos via Pixabay

Groepswandeltocht ‘Op de barricaden’ rond Houtens erfgoed

17 september 2023 om 11:00 Activiteiten

HOUTEN Op woensdag 20 september en woensdag 18 oktober organiseert Wandelstichting ‘Samen op Pad’ (https://www.samenoppad-wandelen.nl) in samenwerking met de Archeologische Werkgroep ‘Leen de Keijzer’, ook bekend van het Archeologiemuseum in Houten, een tweetal groepswandelingen met als thema ‘2000 jaar op de barricaden’. 

Op 20 september start de tocht bij Landhuis Rhijnauwen. Ze voert via fort Rhijnauwen, landgoed Amelisweerd, het jaagpad aan de Kromme Rijn, de forten Lunetten I, II, II, IV, Fort Bij ’t Hemeltje naar de fundamenten van het Romeinse Fort Castellum Fectio. Daar wordt de groep opgewacht door een aantal Romeinen, gekleed in de tenues van die tijd; dit zijn leden van de Archeologische Werkgroep. Zij zullen aan de deelnemers uitleg geven over de functie van de Romeinse legerplaats. Via Fort bij Vechten en het Bunkerpad voert de tocht weer terug naar Landhuis Rhijnauwen. Het totale traject is 25 km. 

LUNCH

De gezamenlijke lunch vindt plaats in de kantine van hocheyclub Kampong. Bovendien zijn er twee korte pauzes, waarin de deelnemers een drankje en versnapering krijgen. 

Op 18 oktober gaat de groepswandeling over het Eiland van Schalkwijk en staat de tocht bijna volledig in het teken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de verschillende, ingenieuze wijzen waarop de verdedigingswerken aldaar zijn ingericht. De tocht voert onder andere langs de restanten van Kasteel Schalkwijk, Werk aan de Groeneweg, Fort Honswijk, Lunet aan de Snel, Fort Werk aan de Korte Uitweg, Fort Werk aan de Waalse Wetering en Het verdronken Bos. Ook deze tocht is circa 25 km. Zowel de start-, lunch- als finish-lokatie is het Cultureel Centrum De Wiese in Schalkwijk. 

Meer informatie over beide tochten is te vinden op de website van wandelstichting ‘Samen op pad’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie