Afbeelding
Politie.nl

Politie en FIOD vallen pand in Houten binnen bij groot onderzoek naar fraudenetwerk

Misdaad

HOUTEN De politie en Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) hebben een inval gedaan in Houten. Aanleiding is een onderzoek naar een grootschalig fraudenetwerk. In totaal vielen de politie en FIOD vandaag 22 panden binnen, op allerlei plekken in het land. Vijf mensen zijn aangehouden. 

Het onderzoek, in samenwerking met de arbeidsinspectie, is gericht op internationale zwendel met onder meer hypotheken, het ontduiken van loonbelasting en het onterecht ontvangen van coronasteun. Een aantal aangehouden verdachten werkt bij een landelijk hypotheekbemiddelaarskantoor. Ze zouden in hun netwerk onder meer valse loonstroken en werkgeversverklaringen hebben geregeld, waarmee hypotheken en huurcontracten werden geregeld. De bedrijven die ze daarvoor opzetten, stonden vaak op naam van katvangers.

VIJF AANHOUDINGEN, MEER NIET UITGESLOTEN De invallen waren onder meer in Luxemburg, Brunssum, Heerlen, Tilburg, Maastricht, Hoevelaken, Eindhoven, Weert en Houten. Op een van de locaties hield de FIOD een 41-jarige man aan. Hij is aandeelhouder en bestuurder van meerdere bedrijven en is opgepakt op verdenking van het niet betalen van loonheffingen, leidend tot een belastingschuld van miljoenen euro’s. Samen met een 46-jarige vrouw zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen. 

De politie hield nog eens vier mensen aan. Het gaat om een 34-jarige vrouw uit Brunssum, een 44-jarige vrouw uit Tilburg, een 41-jarige man uit Hoevelaken en een 48-jarige man uit Maastricht. Naast deze aanhoudingen zijn meerdere mensen aangemerkt als verdachte. Zij worden na aanvullend onderzoek mogelijk later alsnog aangehouden. 

Bij een van de invallen, in een pand in Lelystad, werden arbeidsmigranten ontdekt die er illegaal zouden verblijven. De politie zegt dat daar mogelijk sprake is van uitkeringsfraude. Zes panden zijn bij de actie in beslag genomen. 

Verder is beslag gelegd op auto’s, grote sommen contant geld, administratie en computers. Ook is door de arbeidsinspectie beslag gelegd op bankrekeningen in binnen- en buitenland. (bron: RTV Utrecht)

advertentie