Sneller hulp bij schuld

9 mei 2019 om 10:02 Nieuws Deel je nieuws

Zo snel mogelijk aan de slag gaan met het oplossen van schulden, dat is waar de PvdA zich landelijk en lokaal al jaren in zet. De kern is dat je moet voorkomen dat mensen diep in de schulden wegzakken. Zo’n 540.000 huishoudens in Nederland hebben problematische schulden, die gemiddeld 40.000 euro bedraagt. Wanneer je jarenlang te weinig geld hebt om rond te komen, is het bijna onvermijdelijk dat veel mensen in de schulden raken. Schulden komen vaak voort uit te hoge lasten bij een te laag inkomen. Ook als mensen helemaal schuldenvrij zijn ontstaan schulden weer opnieuw vanwege stijgende woonlasten, hoge zorgkosten en eigen bijdragen. Er is dus meer nodig, zoals het kunnen doorstromen naar een woning met een lagere woonlasten.

Sinds 2016 kent Houten de aanpak ‘Vroeg er op af’ die er voor zorgt dat er heel snel contact wordt opgenomen als er huurachterstand is. Doel is betalingsachterstand in zo een vroeg stadium op te lossen. De landelijke overheid wil nu ook dat de gemeenten sneller aan de slag gaan als iemand betalingsproblemen heeft. Niet alleen met de huur, maar bijvoorbeeld ook wanneer er betalingsproblemen zijn met de zorgpremie, de energienota’s of de belastingdienst.

Hiervoor wordt een wet voorbereidt, maar sommige gemeenten, ook in onze regio, hebben nu al het besluit genomen om met de nieuwe werkwijze aan de slag te gaan. De PvdA wil dat we in Houten óók die slagvaardigheid laten zien. Temeer omdat we eigenlijk in 2016 al een hele goede start hebben gemaakt. De werkwijze ‘Vroeg er op af’, was vanaf het begin al heel succesvol. Dus nu meteen doorpakken lijkt ons.

Omdat we van het college nog geen actie in deze richting hebben gezien of gehoord, hebben we als PvdA Houten schriftelijke vragen gesteld met het verzoek om net als gemeenten om ons heen, de nieuwe werkwijze op te pakken. We hebben in Houten immers al ervaring met de aanpak ‘Vroeg er op af’ en geleerd dat direct doen wat mogelijk is, goed werkt om schuldenproblematiek aan te pakken. Zodat mensen weer de regie over hun leven krijgen.

advertentie
advertentie