SV Houten JO13 is landskampioen. Vooraan met schaal aanvoerder Jurre Post.
SV Houten JO13 is landskampioen. Vooraan met schaal aanvoerder Jurre Post. Joep von Berg

SV Houten JO13-1 is landskampioen - ‘Na het doelpunt ging het makkelijk’

25 juni 2022 om 18:04 Voetbal

HOUTEN Jurre Post, aanvoerder van SV Houten JO13-1, toonde zich vanmiddag direct na de wedstrijd ‘heel blij’ met de 2-1 zege op DHC Delft JO13-1. Logisch, immers door die overwinning veroverden de jongens uit Houten het landskampioenschap in de jeugd onder 13 jaar. ,,Moeilijk was het wel. Ze zetten heel hoog druk.”

door Chris Reinders

Lekker voordeeltje voor het elftal was dat de wedstrijd op eigen veld werd gespeeld. Scheelde toch een ‘verplaatsing’ en lekker veel supporters op Sportpark Oud Wulven voor de broodnodige steun. En die hadden zich behoorlijk uitgesloofd: veel wit-blauwe ballonnen, de kleuren van SV Houten, aan de hekken en vuurwerk bij de opkomst van de spelers. Gevolg: ook de lucht boven het hoofdveld kleurde een paar minuten in clubkleur blauw.

Veel opwinding was er niet in de eerste helft. Opveren deden de toeschouwers op de volgepakte tribune slechts een paar keer. Bij de kopbal van Jerayno Hunte die net over het doel van DHC vloog. En bij twee puike reddingen van Houten-goalie Levi Zwambag op inzetten van DHC. Eigenlijk hield Levi zijn elftal daarmee in de wedstrijd. Want na een vlot begin zakte de thuisclub meer en meer weg. Het werd overleven en spelen op de counter. Iets wat volgens trainer Mathijs Buitendijk helemaal niet bij het elftal past. ,,We zijn graag aan de bal. Het liefst op de helft van de tegenstander.” Dat kwam er echter nauwelijks van.

Maar koud uit de kleedkamer gebeurde dan toch waar het merendeel van het publiek op hoopte: Shakir Halal poeierde de nul resoluut van het scorebord. De voorsprong deed Houten duidelijk goed, beaamde Jerayno na afloop ook. ,,We hadden het heel moeilijk. Na het doelpunt ging het veel makkelijker.” Het nam niet weg dat DHC nog op gelijke hoogte wist te komen. Lang konden de gasten er echter niet van genieten. Met een flitsende aanval dwars door het centrum werd Jerayno uiteindelijk matchwinnaar. Het applaus , de knuffels, de kampioensschaal en de bloemen waren voor Houten.

Het elftal legde een lange weg af voordat het vanmiddag de laatste hand kon leggen aan de unieke prestatie. Als kampioen in een van de poules in divisie 1, wachtte een aantal knock-out rondes met O-13-kampioenen uit de andere poules. Glansrijk gingen ze daar doorheen. In de achtste finale werd thuis UDI’19/CSU uit het Brabantse Uden over de knie gelegd: 4-2. In de kwartfinale waren de Houtenaren in Breda te sterk voor JEKA: 0-2. En in de halve finale die ook op Sportpark Oud Wulven gespeeld werd, moest Quick’20 uit Oldenzaal er met 3-1 aan geloven.

In ieder geval twee spelers vliegen uit, vertelde teammanager Marcel Vos voor de wedstrijd. Shakir Halal blijft wel dichtbij huis: hij gaat naar FC Utrecht. Jerayno Hunte zoekt het wat verderop: PSV Eindhoven is zijn volgende club. De rest van het kampioenselftal schuift door en voetbalt volgend seizoen onder de vlag JO14-1. Mathijs gaat met hen mee als trainer/coach. Sven Jansen, die dit jaar hoofdverantwoordelijke was, doet dat niet.

Wedstrijd om landskampioenschap voetbal JO13: zaterdag 25 juni, twee keer dertig minuten.

Sportpark Oud Wulven in Houten.

SV Houten JO13-1: Levi Zwambag ( doelman ) , Daniël Rijken, Jurre Post ( aanvoerder ), Alan Posthouwer, Julius Vos, Toine Nieuwenhuis-Rey, Dean van der Steen, Shakir Halal, Semmy Ultee, Jerayno Hunte, Jack van Zon, Shahd Mechroubi, Simon van Tuijl en Casper van Maurik. Trainers Sven Jansen en Mathijs Buitendijk; teammanager Marcel Vos.

Doelpunten SV Houten JO13-1: ( 31ste minuut ) Shakir Halal 1-0 en (54ste minuut ) Jerayno Hunte 2-1. Treffer DHC Delft JO13-1 in de 46ste minuut.