Hans van Echtelt langs de lijn bij vv Schalkwijk ( de wedstrijd was niet voor de Hans van Echtelt Cup ).
Hans van Echtelt langs de lijn bij vv Schalkwijk ( de wedstrijd was niet voor de Hans van Echtelt Cup ). Foto: Joep von Berg

Hans van Echtelt: ‘Mijn naam voor de competitie: eervol en leuk’

11 december 2021 om 17:01 Voetbal

REGIO Bij het ingaan van de winterstop leidt voetbalvereniging ’t Goy soeverein in de strijd om de Hans van Echtelt Cup. De tussenstand hangt echter wel scheef: de clubs in deze regiocompetitie hebben lang niet alle hetzelfde aantal wedstrijden gespeeld.

door Chris Reinders

De Hans van Echtelt Cup is de voortzetting van de Kromme Rijn Competitie die gespeeld werd in de seizoenen 2012-‘13 en 2014-‘15. De initiatiefnemer destijds was voetbalclub SV Aurora uit Werkhoven. Het concept ervan was even simpel als uniek: zet de uitslagen van de voetbalclubs in de Kromme Rijn streek die in dezelfde KNVB-poule spelen in een aparte ranglijst, en geef die een eigen naam.

Dat principe ligt ook ten grondslag aan de Hans van Echtelt Cup. Bij de start van de competitie willigde de KNVB het verzoek van de voetbalclubs uit de Kromme Rijnstreek in om in dezelfde poule te spelen: zaterdag vierde klasse I. De uitslagen van de derby’s tussen Aurora ( Werkhoven ) , Bunnik’73, ’t Goy, Odijk, Schalkwijk en SVF ( Cothen) leveren de input voor de ‘competitie-buiten-de-competitie’. De genoemde clubs voetballen daarnaast ook ‘gewoon’ in de reguliere competitie.

De derby’s in de Kromme Rijnstreek geven een nieuwe impuls, zegt oud-sportjournalist Hans van Echtelt (78), naamgever van de Cup. ,,De clubs doen het niet zo goed in de KNVB-poule. De regiocompetitie heeft een eigen bekoring en creëert een eigen spanningsveld,” Hij verhaalt vervolgens aan de ruime keukentafel in zijn huis in Schalkwijk over zijn loopbaan als journalist: begonnen bij het huis-aan-huisblad Het Trefpunt, vervolgens in dienst van dagblad Het Centrum en daarna het Utrechts Nieuwsblad. ,,Ik ben als journalist altijd in de weer geweest met regionaal amateurvoetbal. Dat is mij op het lijf geschreven.” Voetballen deed Hans bij SVF, SVL (Langbroek ) en Brederodes (Vianen ).

Hans vindt het ‘eervol en leuk’ dat zijn naam verbonden is aan de competitie van de Kromme Rijnclubs. ,,Het idee is van Wijbe Douma, voorzitter van Aurora. Hij gaf als motivatie dat ik zoveel journalistiek werk heb verricht in de regio. De clubs hebben vervolgens unaniem en na overleg met de Utrechtse Sportkrant ( mede-organisatie, red. ) voor de naam gekozen. Wijbe wilde wel de toezegging dat ik aan het eind de beker aan de winnende vereniging uitreik. Die toezegging heb ik gedaan, maar dat doe ik dan wel in de kantine van Aurora, heb ik erbij gezegd. Die club heeft wederom het initiatief genomen.”        

Uiteraard heeft Hans al de nodige ‘potjes’ bezocht. Dat moet ook als naamgever, vindt hij. Daarbij kan Hans het niet laten om er verslag van te doen. Die worden gepubliceerd in de Utrechtse Sportkrant. In de krant staan tevens updates over het programma, de uitslagen en de stand. De krant ‘regelt’ ook de beker. 

Aan een voorspelling over de eindstand waagt Hans zich vooralsnog niet. ,,’t Goy heeft het beste elftal en is op dit moment favoriet. Het won met 2-1 van Schalkwijk, terwijl het de laatste dertig minuten met tien man speelde. Dat duidt op mentale weerbaarheid. Bunnik ’73 maakte ook een goede indruk toen ik het team zag spelen tegen Aurora. De koers is nog niet gelopen.”

Stand: 1. ’t Goy heeft vier wedstrijden gespeeld en tien punten; 2. Bunnik’73 vier en vijf; 3. Schalkwijk vijf en vijf; 4. Odijk twee en vier; 5. Aurora drie en twee 6. SVF vier en twee. www.svaurora.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie