Csilla van Os (l.), Léon van Os (vader en coach) en Réka van Os
Csilla van Os (l.), Léon van Os (vader en coach) en Réka van Os Fam. Van Os

Réka van Os uit Houten haalt brons op EK worstelen onder 17

Vechtsporten

HOUTEN Réka en Csilla van Os, beiden lid van KSV Olympia Utrecht, en trainend bij de nationale bondsselectie Young Lions, hebben deelgenomen aan het EK Worstelen U17 jaar.

Réka was dit seizoen al eerder succesvol met onder andere goede resultaten in Tallin en Zagreb Open in de 69 kg klasse. Voor het EK viel zij 4 kilo of om deel te kunnen nemen in de 65 kg klasse. De eerste ronde trof zijn een Bulgaarse tegenstander. Réka overklaste haar met 10-0. De tweede ronde worstelde zij tegen de Roemeense kampioen die een thuiswedstrijd had. Het werd een zeer spannende wedstrijd waarbij Réka in de laatste 10 seconden de winnende punten maakte.

In de halve finale lootte zij de sterke Poolse tegenstander (de latere Europese kampioene). Réka kwam op achterstand en leek weinig kansen te hebben om punten te maken. Toch maakte ze een greep die met 4 punten werd gewaardeerd en daaropvolgend de kans om touché te maken. Echter, de Poolse dame herstelde sterk en haalde de finale met 10-4.

Réka moest zich voorbereiden op de wedstrijd om het brons tegen een oude bekende van Réka. In 2019 won Réka na een zware partij van deze Finse op het EK U15 jaar. In het verleden behaalde resultaten bieden echter géén garantie voor de toekomst dus het beloofde weer een spannende en zware partij te worden. 

In deze bronzen finale bleek Réka fitter en gretiger dan de Finse. Ze pareerde twee aanvallen op de benen eenvoudig en na 40 seconden gaat Réka in de aanval. Met veel kracht en agressie voerde zij deze aanval uit en drukte de schouders van de Finse tegen de mat: touché! Réka behaalde daarmee haar tweede Europese medaille. In juli neemt zij deel aan het WK in Rome.

Csilla, de jongere zus van Reka, had in de eerste ronde in de 49 kg klasse een sterke Zwitserse tegenstander. Ze begon sterk en kwam al snel op 3-0 voorsprong. Helaas kon Csilla deze voorsprong niet vasthouden en verloor zij met 8-3. Ze kan terugkijken op een sterke wedstrijd in dit toernooi waarbij zij de jongste was. Nu op naar het EK U15 jaar.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie