Ingrid en Jeroen met alle kinderen die zondag hun A-diploma behaalden.
Ingrid en Jeroen met alle kinderen die zondag hun A-diploma behaalden. Richard Thoolen

Mijlpaal voor De Startsprong

14 maart 2018 om 07:48 Sport/sport

HOUTEN Zondag werd bij zwembad De Startsprong het 2500ste diploma uitgereikt. De ontvanger hiervan was Olivier Alexander, een jongen uit Houten.

Richard Thoolen

PROEVEN AFLEGGEN Er traden 12 kinderen aan om af te zwemmen voor het A-diploma: Anouk, Berend, Björn, Cato, Elca, Lente, Linda, Olivier, Quinn, Romy H, Romy S en Willemijn. Ten overstaan van meegekomen ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes, vriendjes en vriendinnetjes en wethouder Jocko Rensen moesten de kinderen hun zwemkunsten laten zien op een vijftal onderdelen. Bij aanvang dienden de kinderen gekleed recht in het water te springen ("potloodje"). Daarna volgden zwemtesten op het gebied van op de buik en op de rug zwemmen, borstcrawl, watertrappen, door een gat duiken en onder een boot door zwemmen. Bijzonder was ook het zogenaamde "sterretje liggen". Gedurende 10 tellen moesten de kinderen met gespreide armen en benen, als een vijfpuntige ster, met het hoofd in het water stil blijven liggen. Dat was leuk om te zien en gaf letterlijk wat opluchting als de kinderen happend naar adem weer boven kwamen.

MET EEN GLIMLACH Alle genoemde kinderen behaalden hun A-diploma dat ze onder luid applaus van de aanwezigen in ontvangst mochten nemen. Jeroen Peek zorgde er voor dat de kinderen met hun diploma in de hand op de foto konden. Speciale aandacht was er voor Olivier, die zijn diploma uit handen van wethouder Jocko Rensen mocht aannemen. Rensen: "Het A-diploma halen is niet zomaar iets, het is een diploma van internationaal niveau. Ik ben trots en superblij dat het zo goed is gegaan en alle kinderen hier geslaagd zijn. Maar nog belangrijker vind ik de manier waarop dat is gebeurd. Ik kon het allemaal goed zien, en zag de kinderen met een glimlach uit het water komen. Ze leren hier niet alleen zwemmen, maar beleven ook plezier aan zwemmen." Rensen heeft een goede band met De Startsprong en kent de mensen al lang voordat hij wethouder werd. Rensen: "Meer dan 15 jaar geleden stond ik hier ook. Toen niet als wethouder, maar als vader. Mijn dochters Noekie en Moni kregen les en zijn afgezwommen bij juf Ingrid. De zwemschool heeft zijn plek hier in Houten echt verdient."

BLIJ EN TROTS Zweminstructrice Ingrid Vulto heeft nu ook Olivier begeleid. Vulto: "Ik vind het fijn dat Olivier even in het zonnetje wordt gezet. Hij heeft het niet gemakkelijk gehad. Toen hij hier 1,5 jaar geleden begon was hij angstig, onzeker en had last van watervrees. Met liefde en geduld van onze kant, maar zeker ook met veel doorzettingsvermogen van hemzelf en zijn ouders ging het steeds beter en durfde hij steeds meer. En vandaag heeft hij zijn diploma gehaald: fantastisch!" Olivier: "Ik ben trots op mijzelf dat ik het gehaald heb. Het leukste vind ik potloodje en borstcrawl. Ik ga verder voor B."

Wanneer kinderen plezier beleven aan zwemmen stoppen zij veelal niet na het behalen van de min of meer verplichtte diploma's A en B. Vulto: "We merken dat steeds meer kinderen doorgaan voor hun C-diploma. Dat is heel fijn." Directeur van Envoz Paul Verroen: "Naast het bieden van goede kwaliteit willen we dat kinderen ook plezier aan zwemmen beleven."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie