Afbeelding
Nederlandse Loterij

Judovereniging Groot Houten figureert in film

18 mei 2019 om 11:30 Sport

HOUTEN Donderdag 9 mei maakte de jury van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs bekend, wie de winnaar van 2019 is. Zij hebben gekozen voor het initiatief ZekerBewegen!  ZekerBewegen van Judobond Nederland zet zich in voor het verbeteren van de bewegingsvrijheid van senioren. Dit helpt hun om weer op de fiets te stappen en te wandelen zonder angst om te vallen. ,,Het spreekt een grote groep mensen aan voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is" zegt juryvoorzitter  Bibian Mentel. ,,En het effect is groot. Zo neemt het zelfvertrouwen van ouderen toe en vermindert de eenzaamheid". De dubbele betekenis sprak de jury aan.

De film, die onderdeel uitmaakte van de nominatie voor deze prijs, is opgenomen tijdens een les van ZekerBewegen in Houten, onderdeel van Judovereniging Groot Houten.

ZEKERBEWEGEN Tijdens de cursus ZekerBewegen leren ouderen met vertrouwen te bewegen en de gevolgen van een val te beperken. Het gaat niet alleen over veilig vallen en opstaan: deelnemers krijgen meer vertrouwen in hun eigen beweegvaardigheden en dat vergroot hun fysieke en mentale bewegingsvrijheid. Het is geen therapie, maar kan wel therapeutisch werken. Bij de cursus worden elementen uit judo gebruikt.

DOELGROEP Het is een leuke en zinvolle vorm van bewegen die ook als ondersteuning /aanvulling op andere sporten en actieve bezigheden gebruikt kan worden. Iedere senior, zowel man als vrouw, die zo lang mogelijk mobiel, onafhankelijk en zelfredzaam wil blijven kan meedoen.

De cursus ZekerBewegen wordt ook in Houten aangeboden. Klazien (88 jaar): ,,Door de training kijk ik weer met veel zelfvertrouwen vooruit. Ik merk achter mijn rollator, als ik dreig te struikelen, dat ik mijn evenwicht weet te herstellen. Ik weet hoe ik na een mogelijke val weer kan opstaan. Ik merk ook dat ik soepeler en energieker ben. Zo ben ik weer gaan zwemmen en trek ik een paar baantjes in het zwembad. Dat kon ik voor de training echt niet. Ik merk dat ik nu veel mobieler en vitaler ben, al heb ik nog wel mijn hulpstukken (rollator, stok en scootmobiel) nodig. Dat bewijst maar weer: je bent nooit te oud om te leren."

Hans, 80 jaar: ,,Veilig vallen doe je goed, als je geleerd hebt hoe dat moet."

Hanneke, 67 jaar: ,,Ondanks het vele sporten is me nooit geleerd hoe te vallen. Thea en Lex van Heumen( instructeurs ZekerBewegen in Houten) leren ons deze vaardigheid op een veilige en plezierige manier. Daarbij ook een stukje zelfverdediging, allerlei oefeningen met betrekking tot evenwicht, spierversterkende oefeningen en dergelijke , en oog voor individuele begeleiding, ieder in zijn/haar eigen tempo."

advertentie
advertentie