Sameena van der Mijden ontvangt de prijs uit handen van burgemeester Isabella
Sameena van der Mijden ontvangt de prijs uit handen van burgemeester Isabella Claudia van Kuijk

Sporttalenten geëerd tijdens feestelijk Sportgala

6 februari 2024 om 13:59 Sport

[HOUTEN} Maandag vond de 13e editie van het Sportgala Houten plaats in Theater Aan de Slinger. Onder grote publieke belangstelling werden de Sporter -, de Sportploeg -, het Sporttalent -, en de Sportvrijwilliger van 2023 bekend gemaakt en gehuldigd. Daarnaast was er een huldiging voor iemand met een bijzondere verdienste voor de sport. De feestelijke muzikale begeleiding kwam van de Bigband Houten met zangeres Yvonne Couprie-Noordijk.

OPENING Het openingswoord werd verricht door burgemeester Gilbert Isabella. ,,Sport en cultuur komen bij elkaar in een spetterend sport fiësta. De grote variatie aan genomineerden, toont de diversiteit die we in Houten kennen binnen de sportwereld. Dit is een viering van doorzettingsvermogen, passie en toewijding aan de sport.” Ook onderkende Isabella het belang van vrijwilligers voor de sport en noemde hen de smeerolie waarop sportverenigingen draaien. Isabella benoemde tevens dat grensoverschrijdend gedrag relatief vaak in het nieuws is geweest en dat sociale veiligheid een belangrijk thema is binnen Houten.

PRESENTATOR Als presentator trad Gert Gerritsen op die de taak had om alle onderdelen aan elkaar te praten. Deze taak werd in voorgaande jaren op fenomenale wijze uitgevoerd door ex-topsporter Tessa Veldhuis en de vraag was gerechtvaardigd of Gerritsen zich als een waardig opvolger zou ontpoppen. Hij kweet zich vakkundig van zijn taak en gaf blijk van potentie.  

SPORTTALENT VAN HET JAAR De strijd voor Sporttalent van het jaar ging tussen  beach-zaalvolleyballer Marit Eekhof  en volleyballer Fons Hoffmann. Beide toppers hebben een zeer succesvol jaar achter de rug waarin zij excelleerden in hun sport. De keuze viel uiteindelijk op Fons Hoffman die daarvoor een cheque van de Onze Lieve Vrouwe Broederschap in ontvangst mocht nemen. Fons Hoffman speelt met zijn 16 jaar al op het hoogste niveau (eredivisie) en is verhuist naar Papendal om zich daar verder te ontwikkelen als topsporter. Marit Eekhof liet weten dat ze voor de 3e keer 2e geëindigd  was op het EK en het was daarom enigszins wrang dat ze nu ook weer op de 2e plaats beland was. Maris nam het echter heel sportief op en aangezien ze pas 15 jaar oud is mogen we nog veel van haar verwachten.

SPORTER VAN HET JAAR Op deze feestelijke avond werd ultrarunner Sameena van der Mijden uitgeroepen tot Houtens Sporter van het jaar 2023. Ze ontving de prijs uit handen van burgemeester Isabella. Sameena is onder andere Nederlands Kampioen op 100 km hardlopen en liep de Spartathlon 2023 (246 km). De jury omschreef haar als een sporter die zichzelf elke keer blijft uitdagen. Daarnaast koppelt ze haar sportieve prestaties aan inzet voor maatschappelijke doelen.Sameena: ,,Bij de Ultrarun van 246 kilometer rende ik meer dan 32 uur achter elkaar. Omdat ik veelal helemaal alleen aan kop liep vereist dat doorzettingsvermogen en een grote concentratie vermogen.” Sameena verkeert in topconditie en het kan dan ook niet anders dat we nog veel van haar gaan horen.

SPORTVRIJWILLIGER VAN HET JAAR Voor sportvrijwilliger van het jaar waren maar liefst 6 personen genomineerd. Dit stond ook symbool voor de belangrijkheid van vrijwilligers ter ondersteuning van sportbeoefenaars. Sportvrijwilliger van het jaar werd Ries Hoogland (80) van vv ’t Goy. De jury nam zijn hoed af en maakte een diepe buiging voor Ries die zich al 61 jaar met een tomeloze energie inzet voor zijn club. Ries Hoogland zelf is trots op zijn club: ,,In ‘t Goy kan alles, ik ben trots op alles wat we bij de club hebben gerealiseerd.”

SPORTPLOEG VAN HET JAAR Voor Sportploeg van het jaar waren 4 complete teams genomineerd die met hun aanwezigheid letterlijk podium vullend waren. De titel Sportploeg van het jaar was er voor HC Houten Dames 1. Zij werden afgelopen jaar kampioen in de eerste klasse. ,,Een jong team dat laat zien hoe ver je met het ‘wij-gevoel’ kan komen!”

SPORTWAARDERINGSPRIJS Speciale waardering was er voor André van Dorp die de sportwaarderingsprijs door wethouder Sport en Preventie Ria Frowijn kreeg aangeboden. Frowijn liet weten dat zij onder de indruk was van de wijze waarop van Dorp bij Delta Sports een G-team had opgezet en dit begeleide met zoveel toewijding en respect. Van dorp was blij met de waardering en gaf te kennen dat hij ook waardering wilde vragen in het algemeen voor de mensen achter de vrijwilligers die het hen mogelijk maken om zich zo actief in te zetten en voor zijn vrouw in het bijzonder. De prijs omvat ook een beeldje, maar hoe dat er precies uit komt te zien is nog niet bekend. Het beeldje zal in overleg met de Houtense kunstenares Joca gefabriceerd gaan worden.

INTERMEZZO’s Er vond een optreden plaats van balletschool Helen Wilson in combinatie met dorpsdichter Anja Tekelenburg. Het leuke van het optreden was dat allerlei aspecten van het beoefenen van sport in de dans verwerkt waren: van het reizen met de auto, combineren met school en het aanvallen en verdedigen. Maar ook de vermoeidheid die toeslaat bij de persoon die al die bergen met wasgoed moet zien weg te werken. Verder gaven de jongeren van Shine acte de présence en was er een optreden van Emily van Orsouw en Richard.. 

Ries Hoogland kreeg de prijs voor sportvrijwilliger van het jaar.
André van Dorp werd onderscheiden voor zijn toewijding aan G-sport. Hier met kunstenares Joca en wethouder Sport Ria Frowijn.
Fons Hoffman en Marit Eekhof werden verkozen tot Sporttalenten van het jaar.
Dames HC Houten werd verkozen tot Sportploeg van het jaar.
Burgemeester Gilbert Isabella hield de openingsspeech.
De Bigband Houten met zangeres Yvonne Couprie-Noordijk speelden de sterren van de hemel.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie