Sport-en spelattributen in de openbare ruimte dragen bij aan een gezonde leefstijl
Sport-en spelattributen in de openbare ruimte dragen bij aan een gezonde leefstijl Annette Stolk

Leefstijlakkoord Healthy Houten van start, 35 partners zetten zich in voor een gezondere levensstijl.

8 februari 2021 om 19:28 Overig

HOUTEN Donderdag 4 februari is de kick-off gegeven voor Healthy Houten. Het doel van dit Houtens leefstijlakkoord is om bij inwoners van Houten een gezondere levensstijl te realiseren en te werken aan hun welbevinden en eenzaamheid te doorbreken. Al 35 betrokken partners hebben zich verenigd. Bedrijven en organisaties die willen aansluiten zijn van harte uitgenodigd. 

Annette Stolk – de Vries 

In november van het vorige jaar heeft een grote groep wetenschappers, bestuurders en medici een oproep aan het kabinet gedaan om gezond leven nadrukkelijk onderdeel te laten zijn bij de communicatie en aanpak van Covid-19. Duidelijk is dat een gezonde levensstijl al binnen enkele weken bijdraagt aan het versterken van het immuunsysteem en de weerstand. Het Houtens leefstijlakkoord levert hier een bijdrage aan. 

AMBITIES Healthy Houten streeft met haar leefstijlakkoord de volgende ambities na: een gezond gewicht en voldoende bewegen, roken en het gebruik van drugs en lachgas tegengaan, een gezonde relatie ten aanzien van gamen en alcoholgebruik en het werken aan het welbevinden en het doorbreken van eenzaamheid. De uitdaging is om binnen vijf jaar een verbetering te realiseren in de gestelde ambities. 

PREVENTIE Om te bewerkstelligen dat mensen gezond blijven en om kunnen gaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen is preventie van groot belang. Partners uit het leefstijlakkoord stellen vast dat een gezonde leefstijl daarbij van grote invloed is. Daarom willen zij inwoners ondersteunen bij het maken van verantwoorde keuzes. Zij zetten daarbij in op goede informatievoorziening, het aanbieden van toegankelijke basisvoorzieningen en op het inrichten van een goede sociale en fysieke leefomgeving. Door bijvoorbeeld te investeren in een weerbare jeugd en door het gezamenlijk aanpakken van bepaalde thema’s willen de gezamenlijke organisaties werken aan meer bewuste en vitale inwoners. 

PARTNERS De deelnemende partners komen uit verschillen hoeken. Scholen, kindercentra, supermarkten, van Houten&co, gezondheidsprofessionals, Omroep Houten, jongerenorganisaties, gemeente Houten, ONVZ, Viveste, en Sportpunt Houten. Allen willen met hun expertise bijdragen aan een gezondere levensstijl en het voorkomen van eenzaamheid. 

Laten we onze dromen omzetten in daden

LOKAAL De ‘founding father’ van de lokale leefstijlinitiatieven is staatssecretaris Paul Blokhuis. Hij toonde zich, via een digitale bijdrage aan de kick-off, enthousiast over de lokale samenwerking. Hij noemde specifiek het toevoegen van het al bestaande sportakkoord en de ontwikkeling van menukaarten. Op deze menukaarten staan voor diverse doelgroepen thema’s en acties over Houtense mogelijkheden ten aanzien van bewegen en voeding/drinken, maar ook over weerbaarheid en genotmiddelen. Wethouder Jan Overweg. ,,De uitgangspunten van Healthy Houten zijn uitgewerkt in vijftien actiepunten. Dit lijkt veel, maar doordat we met zoveel partners deelnemen, moet dit haalbaar zijn. Laten we de resultaten en doelen zichtbaar maken en onze dromen omzetten in daden.” Hij riep alle deelnemende partijen op hiermee aan de slag te gaan. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie