Max en zijn opa
Max en zijn opa Manon Munnix

Sportgala Houten: terug naar waar het allemaal begon

5 februari 2020 om 09:37 Overig

HOUTEN Maandagavond 3 februari zijn in een sportieve en feestelijke setting de winnaars bekend gemaakt van het 9e Sportgala Houten.

Elk jaar wordt een thema aan het sportgala gegeven. Deze keer stond de avond in het teken van Back to Basic. Deze 9e editie ging daarmee terug naar waar het allemaal begon, klein en intiem in Theater Aan de Slinger. Met spectaculaire optredens, aandacht voor genomineerden, genodigden en sponsoren en een prachtige prijsuitreiking in een volle theaterzaal van Theater Aan de Slinger.

PAALDANSACT paaldansact De opening van de avond werd verzorgd door Wheel Sensation, tienvoudig wereldkampioene in de discipline Rhönrad. Deze avond ruilde ze haar rad in voor een paal. Ze verzorgde een schitterende paaldansact en maakte de zaal alvast warm voor de aftrap van de avond. Na de spectaculaire openingsact werd de zaal welkom geheten door de zwangere presentatrice en ex-rugbyster Tessa Veldhuis. Zij werd in 2012 Sportvrouw van het jaar. De echte aftrap werd verzorgd door burgemeester Gilbert Isabelle, die deze avond zijn vuurdoop had op zijn allereerste Sportgala Houten. Hij opende de avond op een bijzondere manier: hij gooide een rugbybal de zaal in.

Het programma draaide natuurlijk om de winnaars, maar tussendoor werd de zaal ook verrast met entertainment. Zo waren er dansacts van dansstudio Olga van Koningsbrugge en Vatos Enteros (breakdance). Ook kreeg de zaal een demonstratie van de kickbokstalenten van sportschool Jellema. Zoals elke editie, kon deze keer ook de Bigband Houten niet missen. Zij zorgde voor de muzikale sfeer gedurende de avond.

SPORTTALENT De allereerste prijs die werd uitgereikt was het sporttalent van het jaar. Deze ging tussen de worstelaarster Reka van Os en de tennisster en padelster Britt du Pree. De winnaar in deze categorie ging uiteindelijk naar multitalent Britt du Pree. Met zowel enorm veel talent voor padel als tennis bleef de prijs voor Sporttalent Houten niet uit en ontving zij de cheque van €1200,- uit handen van de Onze Lieve Vrouwe Broederschap. Toch ging de worstelaarster Reka van Os niet met lege handen naar huis. Zij ontving de aanmoedigingsprijs én een cheque ter waarde van €450,-.

SPORTVRIJWILLIGERS Sportvrijwilligers van het jaar werden Ebo Ebens en Ruben Uppelschoten van Voetbalvereniging 't Goy. Zij ontvingen de prijs voor hun nieuwe ledenwervingscampagne en de behaalde successen daarvan. Niet alleen de komst van meer leden en vrijwilligers, maar ook het veiligstellen van bestaansrecht van de vereniging gaf in deze categorie de doorslag om deze twee mannen uit te roepen tot Sportvrijwilligers 2019.

Tussendoor werden verschillende sportverenigingen in het zonnetje gezet. Zo vieren verrassend veel verenigingen hun jubileum in 2019/2020. Daarom heeft het Sportgala dit jaar een nieuwe prijs uitgereikt. Dit is een prijs die niet elk jaar uitgereikt wordt en bedoeld is voor iemand of een organisatie die van belangrijke waarde is geweest voor de sport in Houten. Deze eerste keer werd deze prijs uitgereikt aan Tour de Schalkwijk. Dit komt omdat zij Houten al vijftig jaar bij elkaar brengen. Zo brengen zij de jeugd van Schalkwijk in beweging, verbinden zij het bedrijfsleven aan de sport en ontstaat er meer sociale cohesie en saamhorigheid bij de aanloop en uitvoering van dit prachtige wielerevenement. Met hun vijftig jarig bestaan vierden zij afgelopen jaar groots hun jubileum en ontvingen zij hiervoor een speciaal ontworpen Wielertenue en een cheque van €250,-.

SPORTPLOEG Toen de genomineerden voor Sportploeg van het jaar, het podium opkwamen, vroeg presentatrice Tessa Veldhuis aan Dancepower waarom zij moesten winnen. Het antwoord op deze vraag was duidelijk: ,,Wij zijn gewoon de beste", klonk vanaf het podium. Dat bleek later dus ook, zij wonnen de prijs. Dancepower won goud op de regionale Special Olympics waar dans voor het eerst op het programma stond. Door hun glansrijke overwinning is de kans op een definitieve plek voor dans op de Special Olympics erg groot. Hun inzet en vastberadenheid om voor de eerste plek te gaan, trok de jury unaniem over de streep om Dancepower de prijs van Sportploeg van het jaar te overhandigen.

SPORTER Zoals elk jaar wordt de avond afgesloten met de prijsuitreiking voor Sporter van het jaar. In deze categorie waren drie bijzondere sporters genomineerd. Zo beoefent Fleur Smouts kendo (Japans schermen) en ze heeft al heel wat op haar naam staan. Ook de voetballer Mitchell van Rooijen, aanvoerder van Jong FC Utrecht, was genomineerd. Ondanks hun unieke prestaties, grepen zij naast de hoofdprijs. Zijn doel als jongste scheidsrechter ooit een Eredivisiewedstrijd te fluiten én omdat hij hoogstwaarschijnlijk de overstap gaat maken naar het talententraject Betaald Voetbal hebben ervoor gezorgd dat de pas 20-jarige scheidsrechter Max Broekhuizen werd uitgeroepen tot Sporter van het jaar 2019.

De avond werd afgesloten met een gezellig drukke borrel in de foyer van Theater Aan de Slinger.

Wie het feestje heeft gemist, kan de hoogtepunten bekijken in de video van de avond.

Sportploeg van het jaar
Sporttalent Britt
Max Broekhuizen
advertentie
advertentie