'Liedje voor een dierbare' is een troostrijke middag voor wie iemand moet missen.
'Liedje voor een dierbare' is een troostrijke middag voor wie iemand moet missen. Fenneke Visscher

Liedje voor een dierbare

8 december 2022 om 14:43 Zakelijk

UTRECHT ,,Een fijne middag om je samen alleen te voelen.’’ Die woorden staan in het gastenboek van de vorige editie van ‘Liedje voor een dierbare’, een middag waarop liedjes gespeeld worden voor overleden dierbaren. De liedjes zijn aangevraagd door nabestaanden en worden live uitgevoerd door twee artiesten. Zondag 11 december vindt in Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht de achtste editie plaats.

Zestien heel verschillende liedjes worden gespeeld. In eerdere jaren was het in het sfeervolle Molen de Ster in Utrecht, dit jaar heeft organisator SENS uitvaarten voor een nieuwe, prachtige locatie gekozen: het zestiende eeuwse Gasthuis Leeuwenbergh aan het Servaasbolwerk in het Utrechtse Museumkwartier. ,,Ook een fijne plek waar we bijzondere uitvaarten hebben verzorgd, vertelt Meta Stevens.

SPECIALE BETEKENIS Meta, Simone Scholts en Indra van den Berg van SENS uitvaarten organiseren ‘Liedje voor een dierbare’ nu al een aantal jaren. Juist in deze donkere tijd van het jaar, ,,een tijd om te herdenken’’, vertelt Indra, ,,een tijd ook om je te verwarmen en te troosten.’’ Liedje voor een dierbare’ is bedoeld voor iedereen die iemand moet missen. ,,Een moment om samen te zijn, soms met de hele familie, en te luisteren naar een liedje met een speciale betekenis. Soms een nummer dat klonk op de begrafenis’’, zegt Meta, ,,maar het kan ook iets zijn dat op een andere manier een speciale betekenis heeft gekregen.’’ De vrouwen van SENS vinden het een dankbare traditie om zo het jaar af te sluiten met nabestaanden ,,voor wie dat past. Voor sommige mensen komt het moment te vroeg, die wachten een tijdje en komen later hun dierbare herdenken met een mooi lied. Iedereen is welkom.’’ De liedjes worden live gespeeld, daarvoor zetten de uitvaartondernemers hun achtergrond in de podiumkunsten in. ,,Live muziek maakt het extra bijzonder”, vertelt Indra: ,,Dat er speciaal voor jouw dierbare een liedje gespeeld wordt, zorgt voor een heel persoonlijke ervaring.’’ 

HEEL INTENS Bart van de Lisdonk en Rosemerijn Struijk zingen en spelen de nummers op gitaar, piano en viool. Zanger/gitarist Bart van de Lisdonk verheugt zich op een rijke muzikale middag: ,,Het is heel mooi en dankbaar om hier te spelen. Natuurlijk is het vaak heel intens en dat maakt het niet altijd even makkelijk. Het programma is elk jaar verrassend gevarieerd, met ook altijd een paar lichtere liedjes, zoals bijvoorbeeld vorig jaar Lust For Life van Iggy Pop. Net zoals bij veel uitvaarten is er naast ruimte voor tranen ook ruimte om te lachen en te genieten. Muziek brengt lucht in beweging en volgens mij maakt dat de mensen een beetje los, zodat emoties in beweging kunnen komen. Dat maakt muziek heel waardevol en krachtig. Als een liedje een speciale band heeft met je dierbare, kan het ook een eerbetoon zijn aan de persoon die je mist. Of een viering van zijn of haar leven. Of een onderonsje. Dat is zo mooi aan muziek: het geeft alle ruimte om er je eigen verhaal van te maken.’’

VERHALEN DELEN Elk liedje dat op 11 december gespeeld wordt, heeft een eigen verhaal. Maar het verbindt de mensen om die verhalen via de muziek met elkaar te delen”, heeft Meta gezien in eerdere jaren. ,,Het is elk jaar weer een heel troostende middag, met chocolademelk en glühwein om het hart te verwarmen.”

De achtste editie van ‘Liedje voor een dierbare’ van SENS uitvaarten is zondag 11 december in Gasthuis Leeuwenbergh, Servaasbolwerk 1a, Utrecht. De middag begint om 14.30 uur. Een liedje aanvragen kan niet meer, maar na afloop verwerkt de digitale jukebox graag jouw verzoek. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Aanmelden kan via info@sensuitvaarten.nl, maar ook zonder aanmelding staat de deur open.

Dit artikel wordt u aangeboden door SENS uitvaarten.

advertentie
advertentie