Capoeira geeft de deelnemers souplesse, kracht en heel veel plezier.
Capoeira geeft de deelnemers souplesse, kracht en heel veel plezier. Richard Thoolen

Sierlijke dans- / vechtsport

17 mei 2019 om 07:24 Sport

HOUTEN Menigeen die voor het eerst capoeira aanschouwt verwondert zich over wat hij ziet. Is het een vorm van acrobatiek? Is het een manier van dansen? Is het een gevechtstechniek? Is het opzwepende muziek? En dat klopt allemaal. Capoeira is een Braziliaanse combinatie van muziek, acrobatiek, dans en gevecht. In Houten geeft Rianne Furtado les in deze bijzondere sport.

door Richard Thoolen

BEGIN In 1992 werd Manoel (Mestre Picapau), een icoon op het gebied van capoeira, uitgenodigd door een Braziliaanse choreograaf en een Nederlandse danseres, om op tournee te gaan door Nederland en België. De tournee genereerde een interesse in de toen nog onbekende vechtkunst. Aangestoken door dit enthousiasme besloot Mestre Picapau om capoeira in Nederland verder te gaan ontwikkelen.

ONTMOETING Rianne studeerde mode-vormgeving en had een interesse voor dans en vechtsporten. Zij volgde een workshop capoeira bij Mestre Picapau. Rianne: ,,Ik genoot er echt van. Capoeira heeft zoveel verschillende aspecten die ik leuk vind. Ik wilde er gelijk meer van weten, of eigenlijk: meer van ervaren. Met Manoel voelde ik direct een klik, wat wederzijds bleek te zijn."

LES Rianne bekwaamde zich verder in capoeira en mocht daar ook les in gaan geven. Rianne: ,,Iedereen kan capoeira beoefenen. Soms als mensen de meer acrobatische bewegingen zien met handstanden en salto's denken ze dat ze dat ook moeten kunnen en schrikt ze dat af. Maar iedereen kan het doen op zijn eigen niveau. En het is zo veelzijdig. Manoel beoefent al 40 jaar capoeira en ik inmiddels 20, maar het blijft verrassend en interessant: geen dag is hetzelfde. Wij staan open voor alle doelgroepen. Het biedt uitdaging en inspanning aan de wat meer ambitieuze beoefenaars, maar kan voor anderen een ontspannen manier van bewegen zijn. Ook samen muziek maken is een onderdeel van capoeira. Het is veelzijdig en geeft ontwikkeling op zowel lichamelijk als geestelijk vlak. We geven les in de gehele regio. In Houten geef ik les aan volwassenen en aan ouders met dreumesen. We hebben ook workshops gegeven aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking."

MUZIEK Onderdeel van capoeira is muziek maken met traditionele Braziliaanse instrumenten. Mestre Picapau: ,,We hebben de berimbau (eensnarig instrument), de atabaque (braziliaanse trommel), de pandeiro (tamboerijn), de caxixi (rammelaar) en de agogô (dubbele koe-bel). Door het bespelen van deze instrumenten dragen de deelnemers bij aan een goede energie. Twee deelnemers voeren een dans/schijngevecht op, en laten zich daarbij inspireren door de klanken die de rest van de groep maakt. De meeste mensen vinden dit erg leuk om te doen."

ERVARING In Houten bestaat de volwassenengroep uit louter vrouwen, maar dat is zo ontstaan en geen opzet. Mannen zijn van harte welkom.
Marjolein: ,,Het is heel leuk om te doen. Iedereen helpt elkaar en heeft respect voor elkaar. Ik kan gewoon meedoen op mijn eigen niveau."
Irene: ,,Ik doe capoeira met veel plezier. Dit is de eerste sport die ik echt leuk vind om te doen. Ik was eerst een stuk dikker, maar ben inmiddels 30 kilogram afgevallen."
Linda:,,Het past heel goed bij me. Het is heerlijk ontspannend."
Josien:,,Je leert veel van elkaar en wordt op een leuke manier uitgedaagd om jezelf te verbeteren."

advertentie
advertentie