Afbeelding
Joop Touw / BDU

Politiek Houten wil werk maken van afvalreductie door invoering ‘Ja-sticker’ voor ongeadresseerde reclame

23 maart 2023 om 16:32 Politiek

HOUTEN Een verbod op het verspreiden van ongeadresseerde papieren reclame, tenzij bewoners een ‘Ja -sticker’ op de brievenbus hebben geplakt, levert ongeveer 236 ton minder papierafval per jaar op. Dit blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Houten op verzoek van de SGP, GroenLinks, CDA en D66 heeft laten uitvoeren.

door Annette Stolk – de Vries 

In Houten ontvangt ongeveer 66% van de huishoudens momenteel ongeadresseerd reclamedrukwerk. Met de invoering van de ‘Ja-sticker’ zal dit percentage afnemen naar 40%. Het zogenoemde Opt-in systeem voor folders wordt in steeds meer gemeenten ingevoerd. Vanwege het recht op vrijheid van meningsuiting mogen huis-aan-huis bladen wel gewoon nog worden verspreid. BDU-media, uitgeverij van ’t Groentje/Houtens Nieuws, is desondanks bezorgd over de ontwikkelingen: ,,Bezorgers van de krant verdienen extra met de bezorging van reclamefolders. Zij haken nu wellicht eerder af.”  

BRIEF

Houtense huishoudens zullen een brief van de gemeente ontvangen met daarin een duidelijke uitleg over de invoering van het nieuwe systeem. Dit was een voorwaarde van de verspreiders van reclamedrukwerk om hun medewerking te verlenen. In de brief zal duidelijk naar voren moeten komen dat een ‘ja-sticker’ op de brievenbus moet worden geplakt als bewoners nog wel reclamedrukwerk willen ontvangen. ,,Maar liefst de helft van de reclamefolders belandt momenteel bij het restafval. Dus ook in dat opzicht is het invoeren van de ‘ja- sticker’ zinvol”, vertelt wethouder Wouter van den Berg.

OPA

Voor stichting Oud Papier Actie (OPA) zal het invoeren van de ’ja-sticker’ grote consequenties hebben. Op zaterdagen haalt OPA in Houten en Schalkwijk het oud papier op. De opbrengst daarvan wordt verdeeld over vijftig scholen en kerken. De laatste tien jaar namen de inkomsten al af van €121.000,- in 2010 naar €89.000,- in 2021. Daardoor rijst de vraag of het nog lonend is om oud papier te blijven halen. Van den Berg: ,,De invoering van dit zogenoemde opt-in systeem zal de opbrengst opnieuw doen dalen. OPA wil daarom graag een hogere vergoeding krijgen om gederfde inkomsten te compenseren. Als gemeente gaan wij hierover nog met hen in gesprek.”

De invoering van het opt-in systeem moet geregeld worden in de Afvalstoffenverordening. Daarom zal de gemeenteraad zich in het derde kwartaal van dit jaar hier nog over buigen.

advertentie
advertentie