Afbeelding
Photo by Michal Balog on Unsplash

Zelf verhuizen of uitbesteden; Voors en tegens

1 december 2020 om 14:49 Partnercontent

Ga je verhuizen, dan geeft dat vaak veel stress. Dat komt omdat je het niet wekelijks doet en dus bang bent dat je iets vergeet of er iets niet goed gaat. Ook heb je er waarschijnlijk niet heel veel ervaring in. Je kunt dus zelf verhuizen maar er ook voor kiezen om een verhuisbedrijf in te schakelen. Maar wat kost dat nu eigenlijk en wat levert het je op.

Zeker nu in corona tijd is het lastiger om te verhuizen. Dat komt omdat misschien niet alle vrienden staan te popelen om je te helpen. Dan is het fijn om te weten wat er nog meer voor opties zijn en de kosten die daar bij horen.

Bepalende kosten

In principe zijn er 3 grote factoren die de kosten van jouw verhuizing bepalen. Dat is ten eerste de grootte van de verhuizing. Hoeveel verhuizers zijn er nodig? Daarna komen de transportkosten. Hierbij horen de verhuiswagen maar ook een eventuele opslag die nodig is. En dan de reisafstand. Dat is niet alleen bepalend voor de voorrijkosten maar ook hoeveel tijd je kwijt bent met de verhuizing.

Het grootse deel van de kosten zitten in de manuren of te wel de arbeidskosten. Dit is ongeveer zo’n 60% van het totale bedrag. Het is dus altijd verstandig meerder offertes op te vragen.

Verhuisbedrijf

Je kunt een verhuisbedrijf alles laten doen maar natuurlijk ook een deel zelf verhuizen. Door zelf het monteren en demonteren van meubel voor je rekening te nemen en zelf dozen in te pakken, kun je natuurlijk veel arbeidsuren besparen. Aan de andere kant als je er niet goed in bent en het je veel stress oplevert, kan het heel rendabel zijn het uit te besteden.

Het laden en lossen van de verhuiswagen is wel echt het werk voor een professionele verhuizer. Niet alleen kan er zo meer in de verhuiswagen waardoor je sneller kunt verhuizen, ook weten ze beter hoe te laden zodat je spullen heel aankomen. De tijd die de verhuizers kwijt zijn valt ongeveer te verdelen in 30% laden, 30% lossen en 40% transport. Hierbij is het natuurlijk wel afhankelijk welke afstand je te overbruggen hebt.

Gemiddeld heb je, om een verhuizing soepel en vlot te laten verlopen, drie verhuizers nodig. Hoe meer verhuizers, hoe sneller het gaat. Ga je zelf verhuizen dan geldt meer personen niet altijd als sneller. Uiteraard kun je niet alles alleen of met 2 personen doen, maar het kan ook zo zijn dat je elkaar in de weg gaat lopen. Verhuizers zijn er op ingespeeld om alles snel en efficiënt te regelen doordat ze veel ervaring hebben. Soms is het zelfs goedkoper om meer verhuizers in te schakelen zodat ze sneller klaar zijn.  

Offertes

Bij het opvragen van offertes is niet alleen het arbeidsloon bepalend maar spelen kosten als transport en voorrijkosten ook mee. Voor de kosten van het transport is het bepalend hoeveel je gaat verhuizen. Dat bepaald namelijk de verhuiswagen die je nodig hebt en of alles in één keer verhuisd kan worden. Heb je nieuwe meubels gekocht, laat die dan direct op het nieuwe adres afleveren. Dat scheelt je weer op de verhuisdag. Heb je bijzondere dingen te verhuizen zoals een piano bijvoorbeeld, meldt dit dan vooraf aan het verhuisbedrijf. Ook als in het oude of nieuwe huis veel trappen zijn of het om een appartement gaat, is het belangrijk om te melden of er wel of geen lift aanwezig is en hoe groot die is. Zo kom je op de dag zelf niet voor verrassingen te staan. Ook als je naar een plek verhuisd waar een parkeervergunning nodig is, dan moet deze vooraf worden aangevraagd. Overigens krijg je bij de meeste verhuisbedrijven een aantal verhuisdozen gratis of kun je deze tegen lage kosten huren. Hierdoor hoef je deze niet zelf te kopen wat weer een voordeel is. Vraag ook eens naar speciale kledingboxen. Dat scheelt je heel veel inpaktijd en stress. 

advertentie
advertentie