Afbeelding
Overhemdboorden

De verschillende kragen van een heren overhemd

28 oktober 2020 om 07:04 Partnercontent

Van klassieke films uit de jaren 80 tot moderne actiefilms van nu - waarbij zoveel beelden per seconde te zien zijn, dat je er geen raad mee weet, overhemden zijn altijd aanwezig. Tussen de heren overhemden zitten echter grote verschillen. Vroeger hadden vrijwel alle shirts een kraag die bij de das in een driehoek loopt. In tegenstelling tot de veel exemplaren nu, die een veel bredere opening bij de das hebben. Benieuwd naar welke kragen er beschikbaar zijn voor op een overhemd? Lees snel verder om het antwoord te krijgen.

Hoe ontstond een overhemd met kraag?

Voorafgaand aan het Middeleeuwse tijdperk droeg men al een overhemd. Destijds hadden overhemden alleen een functie als onder- of nachtkleding. Kragen of manchetten ontbraken bij de shirts in die tijd. Het enige wat wel aanwezig was, was een boord die dichtgeknoopt kon worden. De enige mogelijkheid om het hemd aan te trekken, was door het hemd over het hoofd te trekken. Het overhemd aantrekken zoals we dat tegenwoordig doen, was in die tijd niet aan de orde. Tevens was het vroeger mogelijk om een overhemd te kopen met of zonder kraag, zodat je bij een overhemd zonder kraag - de kraag los kon kopen. Zo kon men de kraag makkelijk wassen, zonder dat het hemd gewassen hoefde te worden

Tegenwoordig kennen we het overhemd met een vaste kraag en manchetten. De idealen met betrekking tot een overhemd zijn ter zijner tijd erg veranderd.

Zes verschillende overhemdboorden

Het aantal boorden dat beschikbaar is voor een shirt is groot. Hieronder worden zes boorden behandeld. Elke boord heeft zijn eigenschappen en de daarbij horende voordelen en nadelen.

Het verstopte button-down boord

In het algemeen zijn er twee verschillende boorden met een button-down configuratie. Eentje heeft een knoopsgat in de punt van de kraag en een knoop eronder op het heren overhemd waar de boord aan geknoopt kan worden. Bij de verstopte versie zit het knoopsgat in de kraag. Vervolgens is er een extra laag gemaakt in de kraag, zodat wanneer je de kraag dichtknoopt, de knoop niet te zien is. Met andere woorden, de knoop is verstopt. Beide button-down boorden zorgen ervoor dat de stropdas altijd op zijn plek blijft.

Widespread boord

Bij deze boord staan de punten ver van elkaar verwijderd. Dit exemplaar is te herkennen door de horizontale lijn die de boord vormt, wanneer je hem naar buiten vouwt. De widespread boord heeft erg veel ruimte bij de das, waardoor deze extra opvalt op een chique manier.

De cutaway boord

Deze boord lijkt op de widespread, maar is toch iets anders. Opvallend bij deze kraag is dat de boord naar achter weggesneden wordt. De punten van de kraag wijzen naar de nek. Deze kraag is erg smaakvol, omdat de nek wordt geaccentueerd.

De mao collar boord

Deze boord, de Mao collar of manderin collar overhemden zijn overhemden zonder kraag of boord, met alleen een opstaande randje. Dit type overhemd heeft de laatste paar jaar veel aan populariteit gewonnen. Normaal gesproken hebben overhemden een kraag - althans dat zijn we gewend. Steeds vaker nemen merken een overhemd zonder kraag op in de collectie, de ‘Mao collar shirts’.  

De vadermoordenaar

Deze boord heeft misschien een angstaanjagende naam, maar deze boord is onderdeel van een tuxedo, oftewel smoking. Een andere term hiervoor is ook wel wingtip. In James Bond films wordt vaak een tuxedo gedragen. De uitstraling van dit boord is netjes en luxueus. In het verleden werd de kraag gevuld met kleine ijzeren plaatjes om te voorkomen dat de kraag omsloeg. Gangbaar is dat dit exemplaar met een vlinderdas wordt gecombineerd.

Kent/Rechte punt boord

Deze configuratie bestaat al het langst en wordt Kent of rechte punt boord genoemd. Deze boord is te herkennen aan zijn hoge kraag met de punten van de kraag dicht bij elkaar. Soms komt het voor dat deze mogelijkheid neigt naar een widespread, maar bij een kent staan de uiteinden van de boord altijd naar beneden en niet horizontaal, zoals bij de widespread. 

advertentie
advertentie