Meer naar de bibliotheek, is één van de goede voornemens.
Meer naar de bibliotheek, is één van de goede voornemens. Bibliotheek Lek & IJssel

Houtenaren zijn van plan vaker e-books en luisterboeken te lenen in 2023

5 februari 2023 om 19:33 Overig

HOUTEN Houtenaren vinden dat een regelmatig bezoek aan de Bibliotheek niet mag ontbreken. Dit blijkt uit recent onderzoek van Bibliotheek Lek & IJssel. In januari vulden nieuwsbriefleden van de Bibliotheek een enquête in waar gevraagd werd naar de rol van de Bibliotheek in hun goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar liefst 98% van de Houtense respondenten gaf aan dat de Bibliotheek als een van de goede voornemens van 2023 op het lijstje staat. ‘E-books en luisterboeken lenen’ werd verrassend vaak genoemd. Andere veel genoemde goede voornemens zijn vaker boeken/films/tijdschriften lenen’‘een online cursus volgen’ en ‘een kopje koffie drinken aan de leestafel’. 

Respondenten konden in de enquête meerdere goede voornemens noemen die betrekking hadden op de Bibliotheek. Het goede voornemen dat opvallend vaak werd genoemd, is ‘vaker e-books en luisterboeken lenen’. Maar liefst 48% van de respondenten gaf aan dit als (een van) hun goede voornemen(s) te hebben. Dat steeds meer mensen de online Bibliotheek weten te vinden wordt bevestigd door de voorlopige cijfers van de online Bibliotheek. Daaruit bleek al dat er een stijgende lijn te zien is in de hoeveelheid e-books en luisterboeken die geleend werden tussen 2019 en 2022, maar ook in de hoeveelheid accounts die aangemaakt worden om digitaal te kunnen luisteren en lezen.

Persoonlijke ontwikkeling

‘Een online cursus volgen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling’ staat op de derde plek van het meest genoemde goede voornemen. 23% van de respondenten gaf aan dit voor 2023 in de planning te hebben. ,,We besteden veel aandacht aan het promoten van het brede aanbod van de Bibliotheek. Het is goed om te zien dat deze inspanningen effect hebben”, zegt DDesirée de Haan, teamleider Publieksservice Houten.

Voornemens

Voornemens die ook vaak werden genoemd zijn vaker boeken/films/tijdschriften lenen (60%) en een kopje koffie drinken aan de leestafel (28%). Uit dit laatste goede voornemen blijkt hoe belangrijk het sociale aspect voor veel mensen is en dat mensen niet alleen naar de Bibliotheek komen voor deelname aan activiteiten of het lenen van materiaal.

Er is genoeg aanbod waar Houtenaren gebruik van willen maken in 2023 waar een lidmaatschap niet voor nodig is. Zo blijkt uit de enquête dat gebruik van de computers (15%), de printfaciliteiten (15%) en de werk- en studeerplekken (5%) ook als goed voornemen genoemd worden. Ook bezoeken aan de digi-inloop en het Informatiepunt Digitale Overheid (8%) voor hulp bij vragen over computer/smartphone/tablet en de digitale overheid werden genoemd. Al dit aanbod is voor iedereen gratis, ook als je geen lidmaatschap hebt van de Bibliotheek.

advertentie
advertentie