De palmbomen aan Het Kant
De palmbomen aan Het Kant Gemeente Houten

Palmbomen naast het gemeentehuis leiden tot discussie

2 mei 2022 om 14:05 Natuur en milieu

HOUTEN De palmbomen die sinds april op Het Kant staan, naast het gemeentehuis, maken een flinke discussie los. Sommigen vinden het prachtig en stellen voor er een terrasje te openen, anderen hadden liever inheemse fruitbomen gezien. Extinction Rebellion Houten plaatste zelfs een spandoek. 

door Agnes Corbeij 

In 2018 werd er nog een 1 aprilgrap gemaakt over het planten van palmbomen, sinds kort is het realiteit in Houten. Op Het Kant, naast het gemeentehuis bij de fontein, staat sinds kort een aantal palmbomen. Extinction Rebellion Houten reageerde fel in een ingezonden brief: ,,Dit heeft ons inziens niks te maken met goed beheer en behoud van biodiversiteit! De struiken die rond de fontein stonden waren juist op het moment dat ze gerooid werden nog een waardevol onderkomen voor allerlei vormen van dierlijk leven.”

TERRASJE In de opmerkingen onder het nieuwsbericht van de gemeente op Facebook over de palmbomen zijn de reacties wisselend. Marijan zegt bijvoorbeeld: ,,Ik vindt hoogstam appelbomen beter bij Houten passen. Zie niet wat palmbomen hier doen.” Heidi is wel positief: ,,Heel mooi en gezellig. Zou ook wel mooi en gezellig staan op het plein, lekker op terrasje tussen de palmen met een lekker hapje en drankje, zonnetje erbij...heerlijk…” Anderen willen ook palmbomen bij Castellum of vinden de plek zelfs een gedicht waard nu.   

Door de klimaatverandering is het steeds moeilijker om geschikte beplanting te vinden voor plantenbakken.

De gemeente geeft op Facebook een toelichting op de keus voor palmbomen. De gemeente zegt te streven naar zoveel mogelijk gebruik van inheemse soorten, maar dat dat niet altijd mogelijk is, omdat er te weinig soorten voor zijn. ,,Daar komt bij dat er ook uitheemse soorten zijn die een prima aanvulling zijn voor de biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan lavendel en vlinderstruiken. Je verwacht het misschien niet, maar ook dat zijn uitheemse planten.” 

XR Extinction Rebellion (XR) is een initiatiefgroep van Houtenaren die zich ernstig zorgen maken om de klimaatproblematiek en die onder de aandacht brengt. XR vraagt zich in de ingezonden brief af of de gemeente het opgeeft. ,,Denkt men op het gemeentehuis dat het al te laat is voor effectief klimaatbeleid? En wil met zich voorbereiden op tropische zomers? Houten áán zee klinkt leuk, maar over zo’n dertig jaar maken we kans op Houten ín zee.” 

De gemeente antwoordt dat het juist andersom is. De klimaatverandering maakt het planten van andere soorten juist nodig. ,,In bloembakken, zoals bij de fontein, is het door het veranderende klimaat steeds moeilijker om beplanting te vinden die tegen de extreme droogte en hitte kan. Plantenbakken drogen snel uit, zeker zoals bij de fontein, waar het beton extra heet wordt door de zon. Inheemse beplanting heeft hier om die reden veel minder kans om zich te handhaven. Vandaar dat er is gekozen voor planten die goed tegen hitte en droogte kunnen.”


Het spandoek van XR bij de palmbomen. - Extinction Rebellion

SPANDOEK Extinction Rebellion ging niet in gesprek met de gemeente om antwoord te krijgen op haar vragen, maar stuurde een ingezonden brief naar de krant en plaatste een spandoek in het plantsoen om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Op het doek staat de tekst ‘Welkom in Houten aan Zee’ en een kaart van Nederland dat voor de helft onder water staat. 

advertentie
advertentie