Eindresultaat: een groendak!
Eindresultaat: een groendak! Erik Luyten

Meer dan 300m2 Houtense daken kleuren groen

Lokaal Deel je nieuws

Wat ziet u liever wanneer u naar een plat dak kijkt: grijs beton of groene plantjes? Houtenaren Carl van Heijst en Inge Luyten kiezen voor het laatste. Eind vorig jaar starten ze een project om andere Houtenaren te helpen hun grijze dak groen te laten kleuren.

Platte en licht hellende daken kunnen met een paar uur werk veranderen in een groene oase van sedum (vetkruid). Dat ziet er niet alleen mooi uit. De planten zuiveren de lucht en verlagen de omgevingstemperatuur. Ook zorgt het groendak voor een waterbuffer, zodat riool en afvoer niet overbelasten. Tot slot zijn de verschillende soorten planten ook een belangrijke bijdrage aan de lokale biodiversiteit, want er komen allerlei nuttige insecten, zoals vlinders en bijen, op af.

Vrijwilligers Carl en Inge konden dankzij het DuurzaamheidsFonds een groepsaankoop voor groene daken in Houten organiseren. Na een verkenning onder aanbieders van sedum, werd gekozen voor leverancier Topgroen, die het sedum uit het nabijgelegen Odijk haalt. De initiatiefnemers organiseerden de dakkeuringen, een informatieavond voor geïnteresseerden en de levering van de materialen. Afgelopen weekend was het zover en installeerden 26 van de 29 deelnemende huishoudens hun groendak. De laatste drie zullen dat over een paar weken doen.

De deelnemers wonen verspreid door heel Houten. De meesten installeerden het dak zelf, een aantal lieten de klus aan de leverancier over. De reacties op het eindresultaat zijn stuk voor stuk positief; van ‘Dat leggen viel reuze mee, het was zo gebeurd’ tot ‘Dit wilde ik al zo lang, wat is het mooi geworden!’ en ‘Wat een verbetering ten opzicht van dat saaie grijze dak.’ Samen hebben de deelnemers meer dan 300m2 aan grijs dak vergroend. Vanaf half mei zal een kort filmpje van het installatieproces van de 29 groendaken terug te zien zijn via de website van het DuurzaamheidsFonds.  

De subsidiepot van dit project is inmiddels leeg, maar enthousiaste inwoners uit Houten kunnen sinds kort ook bij de gemeente subsidie aanvragen voor een groendak. Zo kleuren steeds meer Houtense daken groen!

Stap 1: Wortelwerende folie
Stap 2: Drainagemat
Stap 3: Substraatrol
Stap 4: Sedummixmat
Initiatiefnemers Inge Luyten en Carl van Heijst
advertentie