Kasteel Renswoude waar een van de - achter de schermen - filmpjes is opgenomen.
Kasteel Renswoude waar een van de - achter de schermen - filmpjes is opgenomen. Landschap Erfgoed Utrecht

Eerste Utrechtse provinciale Erfgoeddag op 24 juni

20 juni 2021 om 14:00 Cultuur

UTRECHT Heb je altijd al meer willen weten over hoe LBGTQ speelde bij de Romeinen, wat er in het depot ligt van het Nationaal Militair Museum of wil je zelf vertellen wat jij van erfgoed vindt? Meld je dan aan voor de Utrechtse Erfgoeddag op donderdag 24 juni. Het gehele programma is online en gratis te volgen.

Iedereen die van erfgoed houdt of er via zijn werk of als vrijwilliger mee te maken heeft, kan op donderdag 24 juni deelnemen aan de Erfgoeddag van de provincie Utrecht. Van 9.30 uur tot 15.00 uur zijn er vier lezingen en een workshop. Maar er is meer. Gedeputeerde van de provincie Utrecht Rob van Muilekom opent de dag, er zijn filmpjes over Utrechts erfgoed en performer Naomi Grant sluit af op prikkelende wijze. Iedereen kan zich aanmelden en zelf kiezen waaraan hij deelneemt.

GEVARIEERD PROGRAMMA De onderwerpen van de lezingen zijn divers. Archeoloog Alexander van de Bunt (Landschap Erfgoed Utrecht) laat op sprankelende wijze zien dat het thema gender van alle tijden is. Saskia Stevens (Universiteit Utrecht) en Ronald Hamberg (Kenniscentrum Waterlinies) vertellen over het werk en onderzoek rond Fort Vechten en het ernaast gelegen Romeinse fort. Saskia Stevens is betrokken bij het onderzoek ‘Constructing the Limes’ dat naar verwachting veel over de vroegere bewoners van de Kromme Rijnstreek gaat opleveren. Joyce Pennings van Het Utrechts Archief vertelt over de kansen van crowdsourcing en Malou te Wierik (Buro Dertig) over het binden van bezoekers.

MOOIE WORKSHOP EN FILMPJES De workshop ‘Anders Kijken’ laat mensen erfgoed met nog meer plezier beleven. Mieke Heurneman, Caroline Matla en Dorien Wijstma (alle drie Landschap Erfgoed Utrecht) zetten deelnemers tijdens hun workshop aan het werk met kijken naar voorwerpen, gebouwen of een landschap. Speciaal voor de Erfgoeddag zijn er filmpjes gemaakt bij Utrechts erfgoed. Vanuit Kasteel Renswoude, het depot van het Nationaal Militair Museum, molen De Kraai in Westbroek en het oude Stadhuis in Montfoort, vertellen betrokkenen over de geschiedenis en het werk.

Landschap Erfgoed Utrecht, die de Erfgoeddag in opdracht van de provincie Utrecht organiseert, wil dat bewoners van de provincie Utrecht zich verbonden voelen met de geschiedenis, het landschap en het culturele erfgoed in hun omgeving. Deze verbondenheid vergroot eigenwaarde, draagt bij aan de kwaliteit van leven en verhoogt het draagvlak voor het behoud en beheer van erfgoed en landschap. Samen met ruim 10.000 vrijwilligers in de provincie werkt Landschap Erfgoed Utrecht aan dit behoud.

Lees meer over de Erfgoeddag op https://www.landschaperfgoedutrecht.nl/ontdek-het-erfgoed/erfgoeddag-2021-erfgoed-is-voor-iedereen/

advertentie
advertentie