Afbeelding
Annette Stolk-de Vries

Twee ton voor lokale cultuursector

19 mei 2021 om 18:00 Cultuur

HOUTEN Om de Houtense culturele sector te ondersteunen stelt de gemeente een tijdelijk steunpakket beschikbaar van in totaal 200.000 euro. Met deze hulp hoopt de gemeente het hele culturele veld, maar vooral ook de kleinere zelfstandige ondernemers te ondersteunen.

door Annette Stolk – de Vries

Het steunpakket bestaat uit drie onderdelen; een tijdelijk coronasteunfonds, streamingapparatuur voor het Theater aan de Slinger en korting op de zaalhuur van het theater voor culturele organisaties. Wethouder Jan Overweg: ,,Met de aanschaf van betere streamingsapparatuur kan het theater zorgen voor professionelere uitzendingen met een beter bereik. Tot het geven van korting op de zaalhuur is besloten, omdat door de coronamaatregelen de toegestane toeschouwersaantallen mogelijk nog beperkt zullen zijn. Met de korting op de zaalhuur hopen we dat het toch financieel mogelijk is om voorstellingen te maken.”

CULTUURFONDS Met de oprichting van het cultuurfonds hoopt de gemeente de culturele activiteiten weer te helpen opstarten. Overweg: ,,Ik ben er trots op dat we dit hebben kunnen realiseren. In het cultuurfonds zit 150.000 euro. We hadden het gevoel dat we echt iets moesten doen om de cultuursector in Houten weer tot leven te brengen. Men kan een aanvraag doen om gebruikt te maken van dit fonds. Het hoeft financieel niet uit te kunnen of grootschalig te zijn. We zijn benieuwd hoe er gebruik van gemaakt gaat worden.”

GESPREKKEN De gemeente heeft tot dit steunpakket besloten na gesprekken met de cultuursector. Tijdens deze gesprekken werd duidelijk waar de behoefte lag en wat nodig was om de branche weer toekomstperspectief te geven. Overweg: ,,We hopen met deze drie maatregelen de cultuursector weer een mooie en goede impuls te kunnen geven. Daarom hebben we ook weinig regels gesteld. De mensen in deze sector hebben het zwaar, we willen ze echt een duwtje in de rug geven. We hebben er vertrouwen in dat dit op een goede wijze invulling gaat krijgen.”

PERSPECTIEF De gemeente hoopt dat, met deze opzet van het steunfonds, er een win-win situatie ontstaat voor inwoners, de samenleving en voor hen die hun brood verdienen met cultuur. Overweg: ,,Cultuur is het cement van de samenleving, denk aan verbinding en weer in contact komen met elkaar. Hopelijk gaan er snel weer activiteiten plaatsvinden die het welzijn en het contact tussen inwoners vergroten. Zo helpen we elkaar weer aan een nieuw perspectief.”

Op www.houten.nl/coronasteunfondscultuur is naast meer informatie een formulier beschikbaar om een aanvraag voor de steunregeling te doen

advertentie
advertentie