Collectie Lokaal Eigendom van zonnevelden van groot belang
Collectie Lokaal Eigendom van zonnevelden van groot belang Cooperatie Duurzaam Eiland

Collectief Lokaal Eigendom zonnevelden van groot belang

14 oktober 2021 om 18:57 Lokaal Deel je nieuws

De afgelopen weken heeft Coöperatie Duurzaam Eiland i.s.m. Coöperatie Opgewekt Houten veel aandacht besteed aan de besluitvorming rondom het aanwijzen van nog eens 55 hectare voor zonnevelden die ingepast moeten gaan worden in het buitengebied van onze gemeente (zie o.a. de artikelen op de duurzaamheidspagina in deze krant op 22 september, 6 en 20 oktober (a.s.) over zonnevelden en de nieuwsbrieven van CDE in september en oktober).

Het wordt steeds duidelijker, en ook de politiek staat hier achter, dat plannen voor de ontwikkeling van deze zonnevelden en in de toekomst ook voor windmolens, veel meer kans van slagen en draagvlak hebben als bewoners daar zelf eigenaar van zijn. Met andere woorden Collectief Lokaal Eigendom is van groot belang.

Meer dan een mooi banksaldo

Als bewoners zelf eigenaar zijn van de zonnevelden en vanaf de start betrokken zijn bij een optimale inpassing in het landschap heeft dit een positief resultaat op de beeldvorming en verwachtingen. Het mooie van Collectief Lokaal Eigendom is dat iedereen kan meepraten, mee-investeren en kan meehelpen. Investeren in een zonneveld levert veel meer op dan een mooi banksaldo. Het betekent ook dat je bijdraagt aan de transitie naar duurzame energie in de gemeente Houten. Bovendien zijn beslissingen van vandaag niet eeuwig bindend. Vindt de gemeenschap in de toekomst dat andere ontwikkelingen het belang van zonnevelden gaan overstijgen, dan kunnen er andere keuzes gemaakt worden. Voor duurzame voedselproductie bijvoorbeeld, of voor huizenbouw. Bij Collectief Lokaal Eigendom bepalen de bewoners zelf, nu en in de toekomst, het gebruik van de percelen en verdelen ze zelf niet alleen de lasten, maar zeker ook de lusten.

Tijd om in beweging te komen

Om het Collectief Lokaal Eigendom breed uit te rollen, is het nu tijd dat alle bewoners van de gemeente Houten in actie komen. We moeten nu onze kansen grijpen en nu de verantwoordelijkheid daadwerkelijk op ons nemen, uitstel is geen optie meer. Coöperatie Duurzaam Eiland ziet duurzame energieopwekking in het buitengebied als een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Waarbij CDE de bewoners graag informeert, adviseert en begeleidt.

Oproep

CDE roept jong en oud op om de coöperatie te steunen om Collectief Lokaal Eigendom voor elkaar te krijgen. Het lidmaatschap is gratis. Je kan je opgeven via het e-mailadres cooperatie.duurzaam.eiland@gmail.com. Bekijk ook de website: www.duurzaameiland.nl

advertentie
advertentie