Afbeelding
Foto door icon0com form PxHere

Hoe gaat gemeente Den Haag om met de Omgevingswet?

25 mei 2021 om 07:20 Partnercontent

Het doel van de Omgevingswet is om de regelgeving omtrent ruimtelijke projecten te bundelen en te vereenvoudigen. Er komt één digitaal loket met ruimte voor lokaal maatwerk. Naast de vereenvoudiging geldt ook dat de Omgevingswet voorziet in de participatie van burgers. Het is voor partijen die met de Omgevingswet te maken krijgen van belang om de regels omtrent het nieuwe stelsel te kennen. Een opleiding omgevingsrecht voorziet daarin. De gemeente Den Haag neemt alvast een voorsprong op de invoering van deze wet die naar verwachting begin 2022 ingaat. Het omgevingsplan Binckhorst vormt namelijk een pilot voor toepassing van de Omgevingswet. Zo heeft Den Haag in het kader van de Omgevingswet meer algemeen ook onderzoek laten uitvoeren naar omgevingswaarden.

Omgevingsplan Binckhorst op basis van Omgevingswet

Binckhorst is een gebied dat zich in de nabije omgeving van de stad bevindt. Voorheen betrof het een industrieel gebied met bedrijven en kantoren. Er vindt met de pilot onder toepassing van de Omgevingswet een verandering plaats naar een woon-werkgebied. Het omgevingsplan is al in werking getreden. Daarbij kijkt de gemeente Den Haag niet alleen naar de fysieke omgevingswaarden, maar ook naar het sociale aspect. De sociale omgevingswaarden spelen namelijk eveneens een belangrijke rol in het kader van de Omgevingswet.

Onderzoek naar omgevingswaarden

In het kader van omgevingswaarden heeft de gemeente Den Haag onderzoek laten doen naar de betekenis en realisatie ervan. De fysieke omgevingswaarden zijn daarbij in kaart gebracht, maar ook is onderzocht wat nodig is om meerwaarde voor bewoners te creëren. Er vond daarnaast een parallel onderzoek plaats om na te gaan wat er voor het werkproces en samenwerking tussen de verschillende domeinen nodig is. Er is daarbij vanuit de Omgevingswet lokaal maatwerk mogelijk, waarbij een verbinding is te leggen tussen straat en staat. Het resultaat van het onderzoek heeft tot belangrijke sociale Haagse omgevingswaarden geleid. Een concreet voorbeeld daarvan is de architectuur Berlage. Deze architectuur is van belang omdat inwoners daar betekenis aangeven als identificatie van de buurt.

Gezondheid en veiligheid in de Omgevingswet

De omgeving heeft invloed op  het welzijn van de inwoners. Daarom is het voor de gemeente Den Haag met de invoering van de Omgevingswet ook belangrijk om na te denken over gezondheid en veiligheid. Sociale veiligheid speelt daarin eveneens een rol onder alle bevolkingsgroepen, waarbij bijvoorbeeld sociale wijkteams bij betrokken zijn. Er zijn binnen de gezondheid en veiligheid allerlei opgeleide professionals actief, bijvoorbeeld op het gebied van jeugd en gezin. Er ligt wat dat betreft dan ook een relatie met het sociaal domein.

Denk bijvoorbeeld onder meer aan het leggen van verbinding in de omgevingsvisie ten aanzien van het langer zelfstandig blijven wonen. De zelfredzaamheid zijn net als participatie en gezondheid van belang in een inclusieve samenleving. De gemeente Den Haag kan daar op basis van de Omgevingswet een grote rol in spelen. Bijvoorbeeld door alle belangrijke partijen met elkaar om tafel te laten gaan, zoals zorg- en welzijnsinstellingen net als inwoners, woningcorporaties, belangenorganisaties en onderwijsinstellingen.

advertentie
advertentie