Kyan en Tibbe met alweer iets langer haar, gaan voor de volgende tegenprestatie.
Kyan en Tibbe met alweer iets langer haar, gaan voor de volgende tegenprestatie. Irene van Valen

Kaal, knalblauw haar en een week lang in korte broek voor KiKa

1 maart 2021 om 11:00 Maatschappelijk

HOUTEN Een week geleden zagen de broers Kyan (10) en Tibbe Graf (bijna 9) tijdens het Jeugdjournaal de sponsoractie ‘Een Tikkie voor een Prikkie’ van de zieke Isabelle Tonnaer. ,,Zij haalde ruim 74.000 euro op voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Ze zei dat als mensen haar sponsoren per prik, het akelige prikken minder zwaar wordt”, legt Kyan uit. Isabelle’s verhaal inspireerde Kyan en Tibbe om een eigen KiKa sponsoractie op te zetten, hoewel ze zelf niet met kanker te maken hebben. ,,Via de krant hopen wij niet alleen KiKa te helpen, maar ook andere mensen op het idee te brengen om een sponsoractie op te zetten, zodat op een dag kinderen geen kanker meer krijgen”, zegt Kyan.

door Irene van Valen

SCHEREN De broers zetten een actie op. Hun doel was 500 euro. Bij het behalen van dat bedrag beloofden zij hun hoofden kaal te scheren. Na het versturen van WhatsApp-berichten naar klasgenoten, familie en vrienden bereikten zij het volledige bedrag binnen twee dagen. Trots zegt Tibbe: ,,Onze opa en oma uit Duitsland doneerden met 100 euro het hoogste bedrag.“ Hun vader pakte de tondeuse erbij. ,,Toen hij op het midden van mijn voorhoofd een deel weggeschoren had schrok ik heel erg”, aldus Kyan. ,,Het zag er zo lelijk uit. Toen moest hij vooral door.”

DOORGAAN De jongens wisten niet van ophouden en besloten verder te gaan voor 1000 euro. Bij dat bedrag beloofde Kyan zijn haar, als het weer wat langer is, knalblauw te verven, naar het idee van twee klasgenoten. Tibbe beloofde een week in een korte broek rond te lopen, ongeacht het weer. Binnen vijf dagen was het geld bij elkaar. De teller toont inmiddels een bedrag va 1575 euro. De blauwe haarverf is besteld en Tibbe belooft de week na de krokusvakantie in korte broek te lopen, want dan ziet iedereen dat hij doet wat hij belooft. De jongens draaien de rollen om bij een bijdrage van 2000 euro. Wilt u doneren? Dan kan dat hier: https://www.geef.nl/nl/actie/kyan-en-tibbe-kaal-voor-kika/donateurs

UITLACHEN Tibbe wil eigenlijk zijn haar niet verven, want hij vond het scheren al zo spannend: ,,Kyan werd als eerste geschoren. Ik vond het niet mooi, maar het wende snel.” Een dag later ging de tondeuse over zijn eigen hoofd. ,,Ik was bang uitgelachen te worden, maar mensen vonden onze actie juist heel goed en waren trots.” Na deze actie besloot een voetbalvriend van Kyan, Wick Egging, dat hij bij 1500 euro zijn hoofd kaal laat scheren. Inge, de moeder van Kyan en Tibbe, beaamt dat er heel wat haar af ging bij haar zoons, want het was behoorlijk gegroeid door de sluiting van kapsalons. ,,Het zag er echt heel anders uit. Mijn tante vond dat ik bij 2000 euro mijn hoofd kaal moet scheren. Geen denken aan. Ik vind het voor mannen toch iets anders dan voor vrouwen.”

UITDAGING Op de vraag of na de gewenste 2000 euro een nieuw bedrag volgt - want waarom zou je niet groot dromen- kijken de jongens elkaar aan. Of ze nog een uitdaging aangaan bij 4000 euro laten ze afhangen van hoe snel de teller omhoog schiet. Inge is vooral trots op het feit dat Kyan en Tibbe zelf bedachten en uitzochten hoe zij vorm wilden geven aan deze actie. Ze zochten op internet naar een goed doel, waarbij ze eerst op een site kwamen waar de reviews niet positief waren. Het leek er op dat het geld niet volledig ten goede kwam aan het doel. ,,Bij Kika gaat het volledige bedrag naar hen, omdat mensen direct op hun rekening storten. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek zodat kanker verdwijnt.” Inge keek mee of de jongens een goede actie bedachten. ,,Ik ben trots op hun inzet en de tijd die ze erin steken om tot hier te komen.”

De QR code naar de sponsoractie van Kyan en Tibbe
advertentie
advertentie