Afbeelding
Annamiek Verhoeven

Kyara (18) is door de lockdowns al twee jaar bezig met haar rijbewijs

23 februari 2021 om 16:39 Verkeer en vervoer Corona in de Kromme Rijnstreek

HOUTEN Vandaag voeren rijschoolhouders actie tegen het verbod op het geven van rijlessen in de huidige lockdown. De rijlessen liggen voor de tweede keer langere tijd stil. Ook examens worden nu niet afgenomen. Kyara (18) uit Houten is een van de vele gedupeerden. 

door Agnes Corbeij

Kyara Verhoeven: ,,Ik begon met rijlessen toen ik 16,5 was, dat is nu twee jaar geleden. Tijdens de eerste lockdown zou ik theorie examen doen. Dat werd uitgesteld. Omdat ik maar steeds niks hoorde, heb ik er achteraan gebeld. Ik kreeg te horen dat ik per ongeluk uit het systeem gegooid was. Daardoor kon ik uiteindelijk pas in oktober theorie examen doen.”

2,5 DUIZEND EURO Dat examen haalde ze in tweede instantie. ,,Toen ik de eerste keer zakte kon ik gelukkig twee dagen later een herkansing doen. Die heb ik wel gehaald.” In de zomer en het najaar heeft Kyara gewoon rijlessen gekregen. ,,Ik heb er inmiddels 54 gehad. De kosten zijn 47,50 euro per keer.” Ruim 2,5 duizend euro heeft het rijbewijs van Kyara dus al gekost.

De tweede lockdown kwam voor Kyara op een heel ongelukkig moment. ,,Ik zou proefexamen doen op de maandag voor de lockdown die in december inging. Helaas had mijn vriend toen corona en kon ik dus geen examen doen.” De dag erna ging de huidige lockdown in en vielen de lessen helemaal stil. 

WACHTLIJST Kyara hoopt dat ze het oefenexamen over kan slaan. ,,Ik hoop dat ik in één keer gewoon examen kan doen, dat zou iets schelen.” Toch zet dat ook niet veel zoden aan de dijk, als je bedenkt dat de wachtlijst bij het CBR, die de examens regelt, enorm is, zoals afgelopen week in het nieuws kwam. ,,Ik ben natuurlijk niet de enige met dit probleem. Het kan zomaar zijn dat ik pas in oktober aan de beurt ben om examen te doen.”

Voor die tijd zal Kyara echt nog wel een aantal lessen moeten nemen, om klaar te zijn voor het examen. De rekening zal dus verder oplopen. ,,Ik wil niet weten hoeveel dit uiteindelijk gaat kosten.”

AMERSFOORT Kyara doet de sportacademie in Amersfoort en doet er anderhalf uur over om daar te komen met de trein. Ook haar vriend woont in Amersfoort. ,,Ik zou heel graag gewoon met de auto daar naartoe kunnen gaan.” Dat zou een uur per enkele reis schelen, twee uur per dag. Haar lessen gaan ook tijdens de lockdown grotendeels door. ,,Theorielessen zijn vaak digitaal, maar sportlessen zijn gewoon in Amersfoort.”

ACTIE De actie van vandaag is georganiseerd door een aantal rijschoolhouders. Zij riepen op om vandaag rond 12.00 uur te verzamelen bij het hoofdkantoor van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk. Vandaar gaat de stoet richting het Binnenhof in Den Haag. 

Ook de overkoepelende rijscholenorganisaties willen dat de rijlessen en rijexamens zo snel mogelijk weer opgestart worden. ,,De organisaties roepen het kabinet op in de komende versoepelingen rijschoolleerlingen het perspectief te geven dat zij weer kunnen lessen en examens kunnen afleggen

advertentie
advertentie