Zweminstructeur Brian van Steenvelt maakt snel nieuwe vrienden op de noodopvang van de Aventurijn.
Zweminstructeur Brian van Steenvelt maakt snel nieuwe vrienden op de noodopvang van de Aventurijn. Collega Brian van Steenvelt

Zweminstructeur van De Wetering staat voor de noodopvang van de Aventurijn in Houten

1 februari 2021 om 16:05 Corona

HOUTEN Zwembad de Wetering van Optisport zette vorige week een berichtje op social media met de vraag of er bedrijven of organisaties waren waar haar medewerkers misschien een helpende hand zouden kunnen bieden. Deze week werden de eerste zweminstructeurs ingezet bij de noodopvang van basisschool de Aventurijn in Houten.  

door Agnes Corbeij

Barbara Schaapsmeerders – Hagemans is locatiemanager van De Wetering. ,,Ons zwembad is sinds half december voor de derde keer dicht wegens coronamaatregelen. Alles is inmiddels wel schoongemaakt, de protocollen zijn helemaal op orde en de administratie ook. Onze mensen zitten alweer een paar weken thuis en willen zich graag nuttig maken.”

ONDERWIJS Daarom zette Schaapsmeerders een oproep op Facebook, met de vraag welke organisaties medewerkers van het zwembad kon gebruiken. Daar kwam reactie op, voornamelijk vanuit het onderwijs. Gisteren stond de eerste zweminstructeur voor de klas, bij basisschool de Aventurijn in Houten. 

Schaapsmeerders is ook locatiemanager van een zwembad in Soest. Ook daar staan inmiddels een aantal medewerkers op de noodopvang van basisscholen en werkt iemand op de Waldheim Mavo in Baarn. ,,De collega’s zijn blij dat ze iets kunnen betekenen.” De stap naar het onderwijs is een handige. ,,Voor de scholen is het fijn om te weten dat onze zweminstructeurs ervaring hebben met het werken met kinderen en dat ze in bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).”

(tekst loopt door onder de foto)


Brian van Steenvelt helpt een leerling in de noodopvang met zijn werk. - Collega Brian van Steenvelt

Daar komt bij dat veel medewerkers van De Wetering niet alleen zwemles geven, maar ook regelmatig sport- en spelactiviteiten voor binnen en buiten organiseren, ervaring die ze in kunnen zetten op de noodopvang van basisscholen.

EIGEN ZWEMJUF Dat is precies was Brian van Steenvelt (21) gedaan heeft vandaag. Brian deed het sportcollege en werkt sinds anderhalf jaar als zweminstructeur bij de Wetering. Hij groeide op in Houten, waar hij nog steeds woont, en had zelf zwemles bij de Wetering. ,,Mijn eigen zwemjuf van toen is nu mijn collega. Heel leuk.” 

Toen het zwembad weer dicht ging zat Brian meteen thuis. Ook zijn andere hobby, scheidsrechter voor de KNVB bij de jeugd, ligt al een poosje stil. ,,Alles was al schoon in het zwembad en ik doe geen administratie. Ik verveelde me behoorlijk, dus was blij toen de oproep kwam om elders ingezet te worden.”

HETZELFDE SPEELGOED Toen de aanvraag van de Aventurijn in Houten-Zuid kwam, stond Brian dan ook meteen vooraan. ,,Ik was heel benieuwd of het basisonderwijs erg veranderd was sinds ik er zelf op zat tien jaar geleden.” Dat bleek wel mee te vallen, aldus Brian. ,,Ze hebben nog hetzelfde speelgoed, kapla, kneedgum en skelters voor buiten, echt leuk om te zien. Er wordt natuurlijk wel veel meer gebruik gemaakt van techniek, alles gaat met tablets.”

(tekst loopt door onder de foto)


Een zweminstructeur van Optisport Soest leest voor in de noodopvang bij een basisschool in Soest. - Optisport Soest

Een groep kinderen in bedwang houden lukt Brian wel, dat is hij gewend. De activiteiten zijn heel anders natuurlijk. ,,Toen ik aankwam gingen we meteen taal doen. Daarna topo, rekenen en spelling. Een beetje begeleiden met huiswerk zoals ik gedaan heb lukt prima, maar echt voor de klas staan zou ik niet zomaar kunnen. Dat hoeft gelukkig ook niet in de noodopvang. Ik heb veel respect voor de leerkrachten. Ze moeten echt veel doen.”

SPORT EN SPEL Brian heeft zeker gebruik gemaakt van zijn ervaring bij Optisport. ,,Daar organiseer ik ook vaak sport- en spelactiviteiten. In de middag hoeven de kinderen geen schoolwerk te doen nu, dus hebben we veel spelletjes gedaan, zoals trefbal. Een overstap naar het onderwijs ziet Brian dan ook nog niet zitten. ,,Dan zou ik de PABO moeten doen, dat lijkt me zwaar.” Maar helpen in de noodopvang gaat Brian maandag weer doen. ,,Ik ben voor maandag en dinsdag weer ingeroosterd, daar heb ik veel zin in.”

advertentie
advertentie