Marijke van Tiggelen
Marijke van Tiggelen Aline fotografie

Buurtgezinnen Ondersteuning voor een overbelast gezin

11 november 2020 om 11:20 Maatschappelijk

HOUTEN Als gezinnen denken dat ze overbelast dreigen te raken, dan kunnen zij een beroep doen op Buurtgezinnen. ,,Veel gezinnen worden geconfronteerd met uitdagingen. Dat kunnen bijvoorbeeld geldzorgen zijn, ziekte of scheiding. Wij zoeken steungezinnen die vrijwillig kunnen ondersteunen,” zegt Marijke van Tiggelen coördinator Buurtgezinnen in Houten.

 door Karin Tim-Mijland

VRAAGGEZIN Een gezin dat hulp nodig heeft kan om allerlei redenen Buurtgezinnen benaderen. ,,Als de emmer dreigt over te lopen of als het niet lekker loopt,” zegt Marijke. Dat kan bijvoorbeeld voor een huilbaby zijn, een puber of bij ziekte van een ouder of kind. Een gezin kan ondersteuning vragen voor kinderen en jongvolwassenen tot en met 23 jaar. Vraaggezinnen kunnen zichzelf aanmelden, maar het kan ook via de hulpverlening zoals een huisarts, gemeente of consultatiebureau.

STEUNGEZIN Een steungezin kan op vrijwillige basis een kind bijvoorbeeld één keer per week bij hen thuis laten spelen of eens per maand laten logeren, zodat de ouder/verzorger ontlast wordt. De hulp verschilt per situatie en ook de frequentie wisselt per gezin. ,,Elke aanvraag is maatwerk.” De coördinator biedt twee jaar ondersteuning aan het steungezin.

Aan welke eisen moet een steungezin voldoen? Marijke: ,,Een gezond boerenverstand en opvoedervaring hebben.” Iemand hoeft geen gezin te hebben, maar het kunnen ook alleenstaande leerkrachten, kinderloze echtparen of opa’s en oma’s zijn. Het steungezin moet wel een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) overleggen. Sinds november 2018 zijn de VOG’s voor vrijwilligers gratis.

MISSIE Veel gezinnen waarbij Marijke coördineerde zijn haar bijgebleven. Ze vertelt over een eenzame moeder met een baby die niemand in haar omgeving kende en plotseling ziek werd. Er werd een oproep op de website geplaatst en zo kwam zij in contact met een steungezin waarbij ze eens per week op de koffie kon gaan, maar die ook de baby opving waar nodig. Het positieve gevolg was dat de vrouw opbloeide, vrijwilligerswerk ging doen en zelfs solliciteerde. De moeder werd zelfverzekerder en staat weer midden in de maatschappij.

Buurtgezinnen werd in 2015 opgericht door Leontine Bibo. Haar ervaringen als crisis-pleegouder vormden de basis voor Buurtgezinnen. Keer op keer kreeg zij kinderen in huis, waarvan zij zich afvroeg waarom deze kinderen niet meer thuis konden wonen. Haar conclusie was dat we het samen opvoeden verleerd zijn. Marijke: ,,Als we elkaar onderling meer helpen met het opvoeden, dan kunnen kinderen met hulp van mensen uit de buurt, gewoon thuis opgroeien bij hun eigen ouders.”

Buurtgezinnen, www.buurtgezinnen.nl
of T: 06 – 39402710

Buurtgezinnen bestond in september vijf jaar en is in zestig Nederlandse gemeentes actief. Deze organisatie brengt gezinnen die ondersteuning nodig hebben bij de opvoeding en steungezinnen die daarbij willen helpen, samen.

Karin Tim-Mijland

Afbeelding
Buurtgezinnen brengt gezinnen die ondersteuning nodig hebben bij de opvoeding en steungezinnen die daarbij willen helpen, samen.
Afbeelding
advertentie
advertentie