Start bespreking visie Ruimtelijke Koers met gemeenteraad

4 november 2020 om 09:25 lokaal Deel je nieuws

Het is bijna zover. Donderdag 3 november start het eerste Ronde Tafel Gesprek (RTG) over de Ruimtelijke Koers die het college in het voorjaar presenteerde. Als raadslid verbaas ik mij, dat sommige partijen de bespreking van deze visie willen uitstellen. Daarvoor worden allerlei argumenten aangevoerd, bijvoorbeeld dat geen goede bespreking mogelijk is, omdat er zoveel mensen willen inspreken. In november zijn om deze reden juist een aantal avonden voor de gesprekken gepland. En als er zoveel reacties zijn, dan ontstaat bij mij het beeld dat veel indieners vergelijkbare reacties kunnen hebben. Als deelnemers elkaar aanvullen in plaats van herhalen, dan kan je volgens mij een heel goed gesprek voeren over de voors- en tegens van het collegevoorstel.  

Het is jammer dat het nu niet wenselijk is om fysiek samen te komen, ook al zou dit technisch gesproken wel kunnen met voldoende ruimte voor de coronamaatregelen in de aula  van de Heemlanden. We moeten dus uitwijken naar een online overleg. Daar hebben we gelukkig het afgelopen half jaar al veel ervaring mee opgebouwd. En Houtenaren die willen inspreken worden door de gemeente geholpen om dit op een zo goed mogelijke manier te kunnen doen. 

Het is de bedoeling dat na de RTG's de gemeenteraad in december een besluit neemt over de Ruimtelijke Koers. Onze fractie heeft nog de nodige vragen over de voorstellen van het college. We vinden het belangrijk om die in te kunnen brengen. Partijen die aandringen op uitstel van de bespreking laten de onduidelijkheden voortbestaan. Ik vind dat niet wenselijk, omdat daardoor ook misverstanden blijven voortbestaan. Daarom ben ik voorstander van het horen van inwoners, maar zeker ook van de reacties van de politieke partijen en het college op de opvattingen van onze inwoners. Dit vraagt wel om enige discipline. We gaan tijdens vier RTG's werken in vier blokken van een uur met 10 insprekers per blok. Dat betekent 16 uur gesprek over de Ruimtelijke Koers. Als we willen zijn er genoeg mogelijkheden om alle meningen en ideeën te kunnen geven, vragen te stellen en antwoorden te krijgen. Ik herken me dan ook niet in het idee dat deze visie even snel op een ondemocratische manier wordt vastgesteld. De komende maand vind verdieping plaats in beeld- en oordeelsvorming. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Luister en kijk mee via de gemeentelijke website!  

Tijm Corporaal

Fractievoorzitter GroenLinks Houten  

 

advertentie
advertentie