TSN groep
TSN groep Annette Stolk - de Vries

College positief over groene hub

25 september 2020 om 14:43 Economie

HOUTEN Het college van B&W staat positief tegenover deelname aan de groene hub. Het idee van de groene hub is dat bedrijfsbezorgingen op een centrale locatie (bij voorkeur nabij een snelweg) worden aangeleverd, van waaruit de bezorgingen binnen Houten op een efficiënte wijze worden gebundeld en duurzaam afgeleverd. Als inkopende organisatie wil de gemeente gebruik gaan maken van de groene hub.

Het college laat dit weten in antwoord op schriftelijk gestelde vragen door SGP, CDA en GroenLinks. Het college ziet duurzame verplaatsingen als een belangrijke schakel in het verduurzamen van vervoer binnen de gemeente. De gemeente is met de TSN Groep al een aantal maanden in gesprek over twee mogelijke ‘last mile’ projecten. Het ‘last mile’ project voor kleine consumentengoederen en de groene hub voor (grotere) bedrijfsleveringen.

LAST MILE Het plan is om in de openbare ruimte bij de inprikkers van de wijken een mobiel verzamelpunt voor pakketjes te realiseren. Pakketdiensten kunnen hier pakketjes achterlaten die vervolgens met een elektrisch voertuig of fiets in de wijk worden bezorgd. Voor de gemeente is hierin een rol weggelegd als beheerder van de openbare ruimte en als vergunningenverlener. In het antwoord aan de partijen meldt het college dat zij positief staan ten opzichte van dit idee, maar dat er verder onderzoek nodig is alvorens zij hierover een definitief besluit kan nemen.

GROENE HUB Op basis van (intern) onderzoek en ervaringen in andere gemeenten heeft het college besloten om op basis van een pilot vier jaar lang gebruik te maken van een groene hub. Het gaat hierbij om het vervoer van goederen zoals wc papier, papieren bekertjes, koffie en kantoorbenodigdheden. Het college gaat in zee met de TSN groep om de duurzame bezorgingen van deze producten naar het gemeentehuis te realiseren. TSN is op dit moment het enige bedrijf dat in Houten deze service kan aanbieden.

VOORTREKKERSROL De gemeente ziet voor zichzelf op het gebied van duurzame bezorgingen een voortrekkersrol weggelegd. Daarom willen ze deelnemen aan deze pilot en een lokale ondernemer ondersteunen met een duurzaam project. TSN Groep is trekker van zowel de groene hub als het ‘last-mile’ project. Zij voeren inmiddels gesprekken met Ondernemend Houten en andere transportbedrijven binnen de gemeente over samenwerking.

KANSEN De groene hub is met name bedoeld voor goederentransporten die van elders Houten binnenkomen. De bevoorrading van winkels zou daar ook toe kunnen gaan behoren. Dat besluit ligt echter bij de winkels zelf, zo stelt het college. Het ‘last mile’ project zou volgens het college ook kansen kunnen bieden aan lokale ondernemers. Zo zouden zij via een lokaal bedrijf, snellere en efficiëntere bezorging aan huis kunnen aanbieden waar dat eerder misschien niet mogelijk was. Dit zou de positie van lokale ondernemers versterken die daarmee bovendien voorzien in een duurzame, efficiënte en snelle levering van producten.

Annette Stolk – de Vries

advertentie
advertentie