Werkzaamheden op het plein bij Castellum
Werkzaamheden op het plein bij Castellum Claudia Verbree

Plein winkelcentrum Castellum kleurt groen

18 februari 2020 om 07:15 Overig

HOUTEN Dinsdag 11 februari zijn de werkzaamheden gestart op Fossa Italica, het plein van winkelcentrum Castellum. Deze metamorfose heeft als doel het plein groener en gezelliger te maken. En de loop naar de winkels aan de overkant van Fossa Italica te bevorderen. Met de komst van de Kruidvat vorig jaar april, was dit traject al ingezet. De verwachting is dat het plein eind maart klaar is.

Het plan om Fossa Italica een opfrisbeurt te geven dateert van twee jaar geleden. Gemeente Houten heeft omwonenden van het plein gevraagd om mee te denken over de inrichting. Eén van de redenen is het foutparkeren wat voor veel irritatie en onbegrip zorgt bij direct omwonenden. Een groepje omwonenden heeft destijds een eigen ontwerp gemaakt en ingediend bij de gemeente Houten. Zij wilden onder andere graag een spelelement zien op het plein. Dat heeft nu vorm gekregen in een Jeu-de-boules baan.

DOORLOOP De Jeu-de-boules baan is één van de wijzigingen. De doorloop naar de winkels aan de overzijde van Fossa Italica wordt gestimuleerd door de bestrating aan te passen. Met behulp van licht gekleurde straatstenen wordt duidelijk gemaakt dat het winkelgebied doorloopt.

GROEN Midden op het plein is ruimte voor groen. Bomen en bloemrijke beplanting onderbroken door zitelementen en bankjes, waar ruimte is om elkaar te ontmoeten. De groene plannen voor het plein zijn erg positief ontvangen door de bezoekers van de inloopavond die de gemeente Houten heeft georganiseerd op 30 januari voor alle geïnteresseerden.

HERINRICHTING Samen met een groep bewoners, ondernemers en de eigenaar van het winkelcentrum is gemeente Houten aan de slag gegaan met een plan voor herinrichting. Paulina Tuinman is wijkcoördinator van Castellum: ,,Het inventariseren van alle wensen en deze vertalen in een plan waar iedereen zich in kan vinden, heeft even tijd gekost. Met de komst van a.s.r. real estate als nieuwe eigenaar van het winkelcentrum ontstonden er nieuwe ideeën en mogelijkheden. We zijn blij met het resultaat."

GROEN AMBITIE Onder begeleiding van een landschapsarchitect van TLU is de gemeente aan de slag gegaan met een plan. ,,Iedereen was van mening dat het plein groener kon en dat sluit goed aan bij de ambitie van de gemeente", aldus Erik Groenland, projectleider van de gemeente Houten. ,,Vergroening van de wijken staat hoog op de agenda en is nodig om de stad de komende jaren klimaat robuuster te maken. We moeten ons voorbereiden op meer hevige neerslag in korte tijd, langdurige droogte en hitte. Waar mogelijk willen we stenen in de openbare ruimte vervangen door extra groen." Een groene omgeving beperkt de risico's op schade en overlast, verhoogt de leefbaarheid van de stad en draagt bij aan de biodiversiteit.

PARKEREN Het plein kan straks niet meer gebruikt worden om te parkeren. Daarvoor moet je in de parkeergarage onder het winkelcentrum zijn. De eerste twee uur kun je daar gratis parkeren. Het parkeerdek voor bewoners is ondanks de aanpassingen op het plein, straks ook nog goed bereikbaar.

FEESTELIJKE OPENING Het eindresultaat, een plein met een frisse groene uitstraling dat uitnodigt om elkaar te ontmoeten, vraagt om een feestelijke opening. Geschat wordt dat eind maart de werkzaamheden klaar zijn. Informatie over de heropening zal tegen die tijd bekend gemaakt worden.

advertentie
advertentie