Eindresultaat team Wellant Houten
Eindresultaat team Wellant Houten Esther Dorresteijn

Kwalificatie Skills-finale bij Wellant Houten

28 januari 2020 om 11:54 Onderwijs Deel je nieuws

Donderdag 23 en vrijdag 24 januari werd op de schooltuin van Wellantcollege Houten de 2e kwalificatieronde gehouden voor de finale van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2020. Deze wedstrijd is onderdeel van Skills Heroes, landelijke vakwedstrijden waar mbo’ers hun talenten kunnen laten zien. De teams werden gevormd door mbo-studenten van Wellantcollege Houten, Clusius College Alkmaar, Helicon Boxtel en Scalda Groen College uit Goes. Na een spannende eindstrijd kwam Helicon Boxtel als winnaar uit de bus, op de voet gevolgd door Wellant Houten, die slechts 1 punt minder had.

De teams hadden 2 dagen de tijd om een tuin aan te leggen – naar een ontwerp van architectenbureau Vis à Vis – waarin zij te maken kregen met verschillende facetten van het hoveniersvak, zoals het uitzetten van maten, het bewerken en aanbrengen van natuursteen, beton en hout, en het toepassen van verschillende houttechnieken. Daarnaast werd beplanting aangelegd met gebruik van gras(zoden), bomen, struiken, vaste planten en/of eenjarigen. Omdat de studenten het ontwerp goed en netjes moesten uitvoeren binnen een bepaalde tijd, werd het een race tegen de klok en was de wedstrijd van een hoog niveau.

Juryvoorzitter Jan Pouwelse is al meer dan 10 jaar jurylid voor de Skills, waarvan ook twee keer tijdens de nationale finale. “Skills is een prachtige gelegenheid om het hoveniersvak in de spotlights te zetten, het imago ervan te verbeteren en aan de buitenwacht te laten zien hoe mooi en belangrijk dit vak is. Daarnaast is het een middel om jongeren te enthousiasmeren voor een toekomst in het groen en om alle mogelijkheden te laten zien die dit vak ze biedt. Dit begint al op de basisschool, en is een gezamenlijke taak van zowel het onderwijs als het bedrijfsleven om deze ontwikkeling en doorstroom te blijven stimuleren.”

De finale (Skills the Finals) vindt plaats van 13 t/m 15 februari 2020 tijdens de TuinIdee Beurs in Den Bosch. 4 teams van jonge hoveniers strijden dan om de titel Nederlands Kampioen Tuinaanleg 2020. Het winnende team gaat de Nederlandse eer verdedigen tijdens de EuroSkills die van 13 t/m 20 september 2020 in Graz, Oostenrijk gehouden worden. EuroSkills is een groots en professioneel event, vergelijkbaar met de Olympische Spelen, waar jonge vakmensen uit heel Europa strijden om de titel van ‘beste vakman of vakvrouw’ in hun vakgebied. In 2018 wonnen Willem Stougie en Jochem Molenaar van Wellant Houten brons op de EuroSkills.

Ontwerptekening van architectenbureau Vis à Vis
Dag 2 van de kwalificaties voor de Skills-finale
advertentie
advertentie