Sporten en bewegen, ongehinderd door leeftijd of sociale positie.
Sporten en bewegen, ongehinderd door leeftijd of sociale positie. Gemeente Houten

Op weg naar een Houtens Sportakkoord

16 december 2019 om 17:27 Politiek

HOUTEN Met Houten Sportakkoord wil de gemeente afspraken maken met maatschappelijke partners en bedrijven. ,,Met dit Sportakkoord willen we bereiken dat iedereen, écht iedereen, plezier in sport en bewegen kan hebben' 'zegt Annelies Krikke, die door de gemeente is aangetrokken om dit doel te bereiken. Wethouder Kees van Dale (CDA) doet op 13 januari a.s. de officiële aftrap.

Martin Monkel

NATIONAAL Eind juni 2019 hebben de Minister van Sport, de Vereniging Sport en Gemeenten en de sportbonden (NOC*NSF)  onder de titel 'Sport verenigt Nederland' het Nationaal Sportakkoord getekend.  "Iedereen moet plezier in sport kunnen beleven. Ongehinderd door leeftijd, lichamelijke/geestelijke gesteldheid of sociale positie. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Daarom investeren we de komende jaren in onze sportaccommodaties, in het versterken van de sport- en beweegaanbieders en in de motorische vaardigheden van onze jeugd'' aldus Minister Bruins.
Het Nationaal Sportakkoord bestaat uit een aantal deelakkoorden, waaronder Inclusief Sport en bewegen, van jongs af aan vaardig in bewegen en een positieve sportcultuur. Argumenten daarbij zijn dat belemmeringen, dat niet iedereen een leven lang moet kunnen sporten en bewegen, worden weggenomen. Spelen en bewegen is minder vanzelfsprekend geworden in het dagelijks leven van kinderen. De motorische vaardigheden van kinderen worden daarom verbeterd. En sporten moet leuk zijn, veilig, eerlijk en zorgeloos.
Het sportakkoord is daarbij het startpunt.

LOKAAL Annelies Krikke is aangetrokken als 'formateur' van een coalitie tussen gemeente, maatschappelijke partners en bedrijven. ,,Houten Sportakkoord is een akkoord waar we aan gaan bouwen'' zegt zij in een toelichting. ,,Het is een set van concrete afspraken over wat we willen gaan doen. We doen in Houten al heel veel, er zijn heel veel kinderen die sporten, eigenlijk bovengemiddeld veel. We gaan kijken waar kansen en uitdagingen liggen en wat we daarvoor dan nodig hebben'' vervolgt Krikke. ,,Maar je kan ook denken aan nieuwe samenwerkingsvormen. Er zijn bijvoorbeeld trainingen voor senioren gericht op valpreventie. Die mensen willen na zo'n training vaak wel doorgaan met 'bewegen', maar waar ga je dan naar toe?".
Het plan met afspraken wordt ingediend bij de vereniging Sport en Gemeenten en bij het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Daarvoor krijgt de gemeente een bijdrage van € 60.000 voor de uitvoering van de afspraken in de komende twee jaar. ,,Dat is geen subsidie'' zegt Krikke, ,,het is geld dat we op een bepaalde manier gaan verdelen over de deelnemende partijen''.

START Op 13 januari a.s. wordt vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis een 'startfoto' gemaakt: Hoe staan we er in Houten op dit moment voor? Tijdens de bijeenkomst worden ideeën opgehaald, worden initiatieven verzameld en wordt gekeken naar nieuwe vormen van samenwerking. Wethouder Kees van Dalen doet dan de aftrap ,,op weg naar een Houtens Sportakkoord''.
Aanmelden kan via Sportakkoord@gmail.com.

advertentie
advertentie