Youri en zijn vader Peter thuis aan tafel
Youri en zijn vader Peter thuis aan tafel Cecile van de Vooren

All that he wants: studiegeld terug van de overheid

29 oktober 2019 om 07:15 Mensen

Houtense Hoogewoning mengt zich in politiek Den Haag

HOUTEN Twee weken geleden was de Houtense Youri Hoogewoning (19) volop in het landelijk nieuws met zijn actie: ,,Massaal Tikkies naar Mark Rutte sturen met onze studieschuld". Hiermee komt Youri op voor de studenten die geen studiefinanciering krijgen, en volledig afhankelijk zijn van een lening. Het Facebook-evenement heeft inmiddels ruim 80.000 geïnteresseerde personen. Wij gingen bij Youri langs om een kijkje te krijgen in zijn studieschuld.

Cecile van de Vooren

Eenmaal bij Youri thuis aan de keukentafel begint hij: "Ik houd ervan om onrecht tegen te gaan". Hij doelt op het feit dat studenten een forse lening opbouwen om te kunnen studeren. De studenten die in de jaren 2015 en 2016 begonnen zijn, vallen onder het nieuwe leenstelsel. Nu dit stelsel dreigt te verdwijnen, vallen Youri en zijn medestudenten tussen wal en schip. ,,Ik heb ook recht op studiefinanciering, en andere studenten ook", vertelt hij. Alleen heeft Youri het geluk dat zijn ouders hun steentje bijdragen. Zelf heeft hij dus geen kosten aan de studie. Dat maakt zijn welwillendheid om dit initiatief voort te zetten niet minder. ,,Ik wil dat studenten gehoord worden, en zal blijven actie voeren tot er een passende oplossing is." Eigenlijk is er maar een oplossing: dat de overheid de studieschuld gaat terugbetalen.

De vastberadenheid heeft Youri niet van een vreemde. In de beige hoge stoel naast Youri zit zijn vader, Peter Hoogewoning (50). Peter vertelt dat hij dat vroeger topsporter is geweest. En ook altijd hard heeft gewerkt. ,,Als topsporter in de voetbalwereld moet je blijven doorgaan om je doelen te halen", aldus Peter. Hoewel zijn zoon student is aan Het Fontys in Tilburg, woont Youri nog steeds bij zijn ouders in Houten. Hij moet er niet aan denken om op kamers te wonen: ,,Bij je ouders wonen scheelt veel geld, en tijd natuurlijk", vertelt Youri. Hij vind het heerlijk dat hij niet hoeft te denken aan de was, boodschappen of maaltijden. ,,En hij vindt het natuurlijk veel te gezellig bij ons thuis", grapt Peter tussendoor.

De tijd die Youri overhoudt naast zijn studie besteedt hij zorgvuldig. Hij is namelijk druk met ondernemen in als DJ Youri Vauguez en grafisch vormgever. "Mijn vader is ook wel echt een ondernemer, en ook ik vind het leuk om mijn eigen projectjes te starten", vertelt Youri terwijl hij een van zijn liedjes afspeelt. Een eigen remix van het liedje "All That She Wants" pompt door de speakers. Elk weekend is Youri druk met zijn carrière als DJ en producer. "Elke week heb ik wel een boeking staan." Op de vraag hoe Youri zijn studie, het ondernemen, zijn vrienden en vriendin, allemaal combineert, zegt hij: "Ik vind het allemaal hartstikke leuk om te doen." Zijn vader vult aan: "Youri is ook heel goed in het plannen van alle activiteiten." Daarom maken Peter en zijn vrouw zich geen zorgen om de studie van hun zoon.

Sinds het Facebook evenement is Youri niet alleen volop in het nieuws geweest. Ook is hij in gesprek met het vakbond FNV en het Landelijke Studentenvakbond om zijn evenement realistisch te maken. "Op 4 november gaan we naar alle coalitiepartijen tikkies sturen en lanceren we een petitie om de druk erop te houden", vertelt Youri. Ongeveer twee uur per dag besteed hij aan deze campagne. Steeds is hij in overleg met de vakbonden. Ook staat er een demonstratie in Utrecht gepland. Peter is ontzettend trots, maar is van mening dat het netjes moet blijven: "Als er agressie bij komt kijken dan roep ik hem terug." Na het interview kijkt Youri op zijn telefoon en ziet een nieuwe aanvraag. Het is een nieuwsmedium die een interview met hem wil over zijn Tikkie-actie.

Fotobijschrift: Peter Hoogewoning en zijn zoon Youri Hoogewoning aan de keukentafel in hun woning in Houten.

Youri Hoogewoning
advertentie
advertentie