Jan is De Man aan het werk in Houten
Jan is De Man aan het werk in Houten Annette Stolk

'Jan is De Man' verrijkt de Bijenkorf

19 september 2019 om 08:55 Kunst

Kunstenaar maakt 'klimbare' muurschildering

HOUTEN Utrecht, Boulogne-sur-Mer, Londen, Houten. Een bijzonder rijtje zult u denken. Deze plaatsen hebben met elkaar gemeen dat ergens een muur is opgeluisterd met een muurschilderering van Jan Heinsbroek alias Jan is De Man (35). Op het schoolplein van openbare basisschool de Bijenkorf in Houten is inmiddels ook een muur voorzien van een prachtige muurschildering van de hand van deze kunstenaar.

Annette Stolk – de Vries

De leerlingenraad van de school kwam met het idee voor een klimmuur op het schoolplein. Daarbij ontstond de wens om de achtergrond van de klimmuur vrolijker te maken. Scarlett Braat, directeur van obs de Bijenkorf, dacht hierbij meteen aan Jan is De Man.,,Ik volgde het werk van deze kunstenaar al langere tijd en was weg van wat hij maakte". Scarlett zocht contact met Jan en kreeg meteen een enthousiaste reactie terug.

SAMENWERKING De muurschildering voor de toekomstige klimmuur van basisschool de Bijenkorf is samen met kinderen van de school bedacht. Directeur Scarlett Braat: ,,Leerlingen, ouders, leerkrachten, echt iedereen is enthousiast. Kinderen halen allemaal iets anders uit het kunstwerk. Je kunt je eigen fantasie erop loslaten, er een beetje bij wegdromen. Er is veel te kijken". Jan is De Man: ,,Het moest er klimbaar uitzien. Vandaar de bomen, de vogelhuisjes en de blauwe lucht." Van de samenwerking met de kinderen heeft Jan genoten.

BEROEMD Net zoals vele andere mensen kende Scarlett Jan door zijn muurschilderingen die hier en daar in Utrecht te zien zijn. Zijn muurschildering van een boekenkast op een gevel op de kruising tussen de Amsterdamsestraatweg en de Mimosastraat is bij velen bekend. Foto's van dit kunstwerk gingen viraal en bezorgden Jan internationale faam. Hij schilderde aan dit kunstwerk op 18 maart 2019, de dag van de tramaanslag in Utrecht.

ENTHOUSIAST "Leerlingen, ouders, leerkrachten, echt iedereen is enthousiast", aldus de trotse directeur Scarlett. " Kinderen halen allemaal iets anders uit het kunstwerk. Je kunt je eigen fantasie erop loslaten, er een beetje bij wegdromen. Er is veel te kijken". Regelmatig werd Jan tijdens het werken door iemand aangesproken. Jan: " De mooiste reactie kwam van een leerling die mij vertelde dat ze van de muurschildering een vakantiegevoel krijgt".

ROOTS De plaats Houten is voor Jan een bekende plek. Tot zijn zeventiende heeft hij hier gewoond. Na zijn middelbare schooltijd heeft hij even op het Grafisch Lyceum gezeten. "Mijn hoofd stond helemaal niet naar school". In de jaren daarna heeft Jan een hoop andere dingen gedaan. Van werken in een winkel waar ze spuitbussen verkochten, van werken in een theater tot fietsenmaker. Met een vriend opende hij uiteindelijk een goedlopende tatoeageshop. Maar altijd vond Jan tijd en ruimte voor het maken van muurschilderingen. "Deels stiekem, deels in opdracht", bekent Jan lachend.

VERBINDING Een opleiding voor het maken van deze enorme muurschilderingen, waarmee hij inmiddels veel bekendheid verwerft, heeft hij nimmer gevolgd. Jan is een selfmade man. Met de grote boekenkast uit Utrecht kwam alles in een stroomversnelling. "Het is een concept dat mensen verbindt. Het is een illusie", legt Jan uit. Ook internationaal is Jan doorgebroken. Vorige week heeft hij nog een werk afgerond in Denemarken.

TOF Een muurschildering maken voor een school is volgens Jan dankbaar werk. Hij is zelf vader van twee kinderen. "Kinderen zijn tof. Ze zijn eerlijk en direct". Nadat hij zijn eerste grote werk in Houten bij obs de Bijenkorf heeft afgerond volgt meteen een tweede opdracht in onze gemeente. Hij gaat starten met een project bij boerderij de Klomp aan de Oude Mereveldseweg te Houten. Op de boerderij gaat hij een grote tekening maken en de bunkers worden geschilderd.

TEVREDEN Scarlett is helemaal blij met het prachtige kunstwerk dat het schoolplein van haar school inmiddels verrijkt. "Het is het begin van een project waarbij het gehele schoolplein wordt gepimpt. Het leuke daarbij is dat dit alles helemaal gebeurt met ideeën van leerlingen zelf. Iets dat we als school zeer stimuleren en waar we trots op zijn".

Jan is de Man maakt muurschildering bij obs de Bijenkorf
advertentie
advertentie